netabevételek

2021.07.04. 12:00

Több csipszadót fizettek be a gyártók

Tavaly 10,3 milliárd forint népegészségügyi termékadót (neta) fizettek be a cukros üdítőket és a sós snackeket gyártók a 2019-es 10,1 milliárd forint után – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Deutschkreutz, 2011. november 21. Munkások becsomagolt Bomba energiaitallal töltött üvegeket vesznek le a futószalagról a Juvina Mineralwasservertriebs gmbH telephelyén az ausztriai Deutschkreutz közelében. A Bomba energiaital cukor és koffein tartalma alapján a jelenlegi Népegészségügyi Termékadó (chipsadó) szerint - a többi ismert energiaitalhoz hasonlóan – üdítõként adózik. MTI Fotó: Nyikos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Nyikos Péter

A napilap cikke szerint a netabevételek nem különíthetők el konkrét termékkörökre, mindenesetre

tavaly a sós snackek után 6,3 milliárd forintot, az édes üdítők után pedig csaknem 4 milliárd forintot fizettek be az élelmiszeripari cégek.

A termékadót befizetők száma 2019-hez képest kilenccel nőtt, így összesen 286 cég teljesítette adókötelezettségét. A jogszabályok szerint népegészségügyi termékadót kell fizetni többek között az üdítőitalok, az energiaitalok, az előre csomagolt, cukrozott készítmények, sós snackek, ételízesítők, ízesített sörök, alkoholos frissítők, gyümölcsízek és alkoholos italok után.

Azt, hogy melyik élelmiszergyártó volt a legnagyobb befizető, a NAV adótitokként kezeli.

Az adóhatóság szerint az az adóalany mentesülhet csak a termékadó megfizetése alól, aki az adott naptári évben az adóköteles termékből 50 liternél vagy 50 kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesített.

Borítókép: Munkások becsomagolt Bomba energiaitallal töltött üvegeket vesznek le a futószalagról a Juvina Mineralwasservertriebs gmbH telephelyén az ausztriai Deutschkreutz közelében. A Bomba energiaital cukor és koffein tartalma alapján a jelenlegi Népegészségügyi Termékadó (chipsadó) szerint – a többi ismert energiaitalhoz hasonlóan – üdítőként adózik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában