Pályázat

2022.01.28. 23:02

A kormány olcsó és fenntartható energiával támogatja a családokat

A pályázat kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget abban, hogy megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokra váltsanak.

A kormány célja, hogy a fenntartható energiaforrásokat minél több ember számára elérhetővé tegye, ezt szolgálja az első nagyszabású, összesen több mint 201 milliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat is. A támogatással az átlagjövedelem alatt kereső háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások váltják ki, ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jutnak, megőrizve a rezsicsökkentés eredményeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel

A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem érzik az energiaárak drasztikus növekedését, a földgázt a legolcsóbban, a villamos energiát pedig a második legkedvezőbb áron kapják az Európai Unióban - írták. A baloldal miniszterelnök-jelöltje többször egyértelművé tette, hogy hibának és ostobaságnak tartja a rezsicsökkentést, és szerinte a világpiaci árakba nem kell beavatkozni a kormánynak. Egyértelmű, hogy ugyanazt a baloldali politikát folytatná, mint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban, amikor teljesen kiszolgáltatták a magyar lakosságot az energiacégek nyerészkedésének, tizenötször emelték meg a rezsit, a magyar emberek fizették az Európai Unióban a legmagasabb energiaárakat. A kormány azonban továbbra is kitart a rezsicsökkentés megvédése mellett és vállalja az ezzel kapcsolatos vitákat Brüsszellel és a baloldallal is - áll a közleményben.

Hangsúlyozták: a napelemes pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében lett meghirdetve, és bár az Európai Bizottság politikai okok miatt késlekedik a terv elfogadásával, a kormány teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat a magyar családok számára. A pályázat kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget abban, hogy megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokra váltsanak. A támogatásnak köszönhetően saját maguk termelhetik meg olcsón az áramot, így több tízezer család rezsiterhei csökkenhetnek.

A pályázat nagy érdeklődés mellett zajlik, a harmadik szakasz, azaz Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosai január 30-án 18.00 óráig, Budapest és Pest megye lakosai pedig február 6-án 18.00 óráig nyújthatnak be pályázatot - áll a közleményben.

Borítókép: Napelemek az Alföldön, a Duna és a Tisza között, a Kiskunsági-homokhátságon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekvő nagyközség egyik családi házán 2021. augusztus 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában