Függetlenség

2023.02.28. 10:21

Országos előadássorozattal népszerűsítették a geotermikus energia felhasználását

Nyolc város, 24 előadás, több száz érdeklődő és közel 1800 megtett kilométer, Zalaegerszegtől Debrecenig, a geotermia jegyében. Így számszerűsíthető a Szabályozott Tevékenységek Felügyeletei Hatóságának országjárása a geotermikus energiafelhasználás népszerűsítésre, amelynek, utolsó állomásának a Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal adott otthont.

Egy dolgozó a geotermikus energiaellátó-központban, a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Az orosz-ukrán háborús helyzetre adott elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt kialakult európai energiaválság tovább rontja a helyi gazdasági szereplők versenyképességét, ezért még inkább felértékelődik a hazai energiahordozók szerepe és az energiaszuverenitás helyzetének rendezése. A kialakult energiaválság enyhítése érdekében, 2022 őszén a jogalkotó a geotermikus energia kinyerésének és energetikai hasznosításának az engedélyezési és felügyeleti hatásköreit teljes egészében a Hatóságára bízta.

A geotermiával kapcsolatban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága februárban egy nyolcállomásos országos rendezvénysorozatot indított, mely során a Hatóság szakértői végigjárták hazánk érintett régióit és bemutatták a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásának lehetőségeit, valamint az új szabályozási keretrendszert.

A szakmai fórumon elsősorban az érintett vármegyékben található önkormányzatok, illetve a helyben működő távfűtési, városüzemeltetési cégek, közművek, nagyobb ipari parkok, egyetemek, üvegházat működtető cégek, termál- és gyógyfürdők üzemeltetői, képviselői vettek részt.

A Hatóság szerint a végrehajtási és szakhatósági rendeletek, illetve a közeljövőben megjelenő SZTFH rendeletek kapcsán szükség van a szakmai párbeszédre. Az országjárás során az SZTFH kapcsolatot tudott kiépíteni a helyi szereplőkkel, így megismerhetővé váltak a specifikus adottságok és a beruházói igények. 

A Hatóság kiemelt célja, hogy egyszerűbb és felesleges bürokráciától mentes jogi kereteket és eljárásrendet alkossunk a beruházások gyorsabb és szakmailag megalapozott előkészítése érdekében.

A Hatóság szakértői és vezetői a geotermikus energiapotenciál bemutatása során a helyi vállalkozások és ipari szereplők figyelmét felhívták arra, hogy az ország határain belül elérhető energiaforrásnál nincs értékesebb, hiszen az önfenntartó Magyarország az ellátásbiztonság és a nemzeti szuverenitás kulcsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában