Egészségügyi kockázat

2023.07.17. 15:58

Döntött a WHO: felkerült a rákkeltő anyagok listájára az aszpartám

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) ma közzétette legfrissebb listáját a lehetséges rákkeltő anyagokról.

MW

Illusztráció/ Aszpartamos ital

Forrás: MW

A korábban már megjelent előrejelzésnek megfelelően az aszpartám is felkerült a lehetséges rákkeltő anyagok listájára, az IARC ezt az édesítőszert az emberre nézve lehetséges rákkeltőnek minősítette.

A rák világszerte az egyik vezető halálozási ok. Évente minden hatodik ember rákban hal meg. A tudományos világ ismeretei folyamatosan bővülnek a rákot kiváltó okok és a betegség kialakulását elősegítő tényezők felismerése terén

 – mondta Francesco Branca, a WHO Táplálkozási és Élelmiszerbiztonsági Főosztályának igazgatója a friss lista megjelenésének alkalmából.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), valamint a WHO és FAO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) az elmúlt időszakban független, de egymást kiegészítő vizsgálatokat végzett az aszpartám fogyasztásával kapcsolatos potenciális rákkeltő veszély és egyéb egészségügyi kockázatok felmérésére.

A két testület vizsgálatának eredménye pedig az lett, hogy az aszpartám felkerült a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség listájára, mint az emberre nézve lehetséges rákkeltő anyag, az IARC az aszpartámot a 2B csoportba sorolta be. Ebbe a csoportba azok az anyagok tartoznak, amelyek esetén az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre.

Az IARC és a JECFA értékelései az aszpartám hatásáról különböző forrásokból gyűjtött tudományos adatokon alapultak, beleértve a szakmailag lektorált tanulmányokat, kormányzati jelentéseket és szabályozási célokra végzett tanulmányokat. A tanulmányokat független szakértők vizsgálták felül, és mindkét bizottság lépéseket tett az értékelések függetlenségének és megbízhatóságának biztosítására.

Az élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottság továbbá arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartámra korábban megállapított 0-40 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi beviteli értéket (ADI) megtartja, tehát ez az ajánlás továbbra is érvényben marad.

Az aszpartám mesterséges (kémiai) édesítőszer, amelyet az 1980-as évek óta széles körben használnak különböző élelmiszerekben és italokban, többek között diétás italokban, így például a népszerű kólaízűekben is. Hazánkban a cukormentes szénsavas kólák jelentős hányada aszpartámmal édesítve kerül a boltok polcaira, ez alól kivétel a hazai gyártású XIXO termékcsalád valamennyi itala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában