Számla

2023.12.14. 13:34

MEKH: a háztartások továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást

A háztartások az eddig megszokott minőségben, és továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást, a jövő évtől életbe lépő új díjak nem érintik a lakossági felhasználókat – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Juhász Edit, a hivatal elnöke tájékoztatót tartott a víziközmű-szolgáltatóknak a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alappal összefüggő fizetési kötelezettségek számítási módszertanáról, valamint a nem lakossági felhasználókra irányadó új díjakról.

A közleményben felidézik, hogy 

az energiaügyi miniszter rendeletekben tette közzé a 2024. január 1-től hatályos, nem lakossági felhasználók által fizetendő, országosan egységes víziközmű-szolgáltatási díjakat, valamint a víziközmű- szolgáltatók által a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapba befizetendő és onnan igényelhető ellentételezési összegek mértékét.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapba történő befizetéseket, az alapból kifizetendő ellentételezések összegét az egyes szolgáltatók elismert indokolt költségei alapján állapítják meg.

Az elismerhető indokolt költségek körét az energiaügyi miniszter rendelete határozza meg, amelynek kiszámításához a MEKH a víziközmű díjakkal kapcsolatos árelőkészítési tevékenysége során alkalmazott módszertanát használja fel. A hivatali díjjavaslatok alapját a víziközmű-szolgáltatók által rendelkezésre bocsátott gazdasági tényadatok, műszaki információk, valamint az auditált éves beszámolók adatai képezik – írták a közleményben.

A tájékoztatás szerint a nem lakossági felhasználók új alap- és fogyasztással arányos díjaival kapcsolatban a hivatal elnöke elmondta, hogy országosan egységes díjakként azok kiegyenlítik a nem lakossági felhasználók által eddig fizetett díjak különbségeit, és többletbevételt biztosítanak a víziközmű-szolgáltatók üzemeltetési költségeinek megtérüléséhez, a biztonságos működéséhez.

A miniszteri rendeletek értelmében az új díjazási rendszerben keletkező bevételek egy részét a szolgáltatók célhoz kötötten, a víziközmű infrastruktúra fenntartására, fejlesztésére kötelesek fordítani, összhangban azzal, ahogyan azt a gördülő fejlesztési tervekben is előirányozzák – közölte a MEKH.

EM: megkezdődött a szolgáltatók felkészülése a nem lakossági fogyasztók díjváltozására

Karácsony Gergely főpolgármester és a fővárosi önkormányzat követelésére a következő évben a nem lakossági fogyasztók vízdíja emelkedik; a kormány a családok és magánszemélyek számára a rezsicsökkentett vízdíjakat garantálja, a családok vízdíjai nem változnak – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a nem lakossági fogyasztók részére január elsejétől egységes díjfizetés lép életbe. Az új rendszerre való zökkenőmentes átállás érdekében a víziközmű-szolgáltatók képviselői december 14-én az Energiaügyi Minisztérium szervezésében megtartott eseményen tájékoztatást kaptak a díjváltozás és a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap bevezetésének részleteiről.

A rendezvényen V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár kiemelte, a tárca célja, hogy segítse a szolgáltatók hatékony felkészülését a január elsejétől hatályba lépő változásokra és a gördülékeny számlázás és ügyintézés továbbra is biztosított legyen az ügyfelek számára. A 2024. január elsejétől érvényes egységes alap- és fogyasztásarányos díj a nem lakossági területen létező több mint 900-féle víz és csatornadíj helyébe lép, kiegyenlítve a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti akár 49-szeres különbséget.

Az államtitkár emellett ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslata alapján az energiaügyi miniszter által rendeletben meghatározott, a nem lakossági fogyasztókat érintő díjmódosulást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a változás a lakossági díjakat nem érinti, a kormány a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában továbbra is fenntartja.

A tárca közleménye szerint az eseményen résztvevők továbbá részletes információkhoz jutottak az ágazati bevételek kiegyensúlyozott elosztását szolgáló Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap működéséről. Ebbe a víziközmű-szolgáltatónak a – MEKH módszertana és javaslata alapján – rendeletben meghatározottak szerint az elismert indokolt költségeihez képest elért többletbevételeire tekintettel kell befizetést teljesítenie, illetve ebből igényelhetnek ellentételezést jogosultság függvényében. Az alap létrehozása hozzájárul a szolgáltatók fenntarthatóbb működéséhez, ezáltal segíti az ellátásbiztonság növekedését, a rekonstrukciós szükségletek csökkentését, valamint a hálózat műszaki-technológiai állapotának fenntartását.

A szakmai tájékoztatón az Energiaügyi Minisztérium, a Nemzeti Vízművek Zrt., a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetői, valamint az állami és önkormányzati víziközmű-szolgáltatók képviselői vettek részt – közölte az EM.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában