Célkitűzés

2023.12.29. 13:36

Nagy Márton: jövőre a gazdasági növekedés helyreállítása a legfontosabb (videó)

Az idei év gazdaságilag nehéz volt, de jövőre már a növekedés helyreállítása az első - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elõadást tart az Ébredés az inflációs sokkból címmel rendezett konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. november 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

2023 gazdaságilag nehéz volt, a háború, a szankciók, az energiaválság egész Európa gazdaságát lelassította. Brüsszel rossz döntései miatt a magyar kormánynak határozott lépéseket kellett tennie, hogy letörje a szankciós inflációt és megvédje a munkahelyeket, gazdaságot - mondta a miniszter.

A kormány számos intézkedéssel segítette a hazai vállalkozásokat: bevezette a kötelező akciózást, az online árfigyelőt, ösztönözte az állampapírvásárlást és a cégeknek segített kiszabadulni a rossz energiaszerződésekből - mondta Nagy Márton.

A gazdaságvédelmi intézkedésekkel visszaszorítottuk az inflációt, ami év végére 6 százalék körülire csökkenhet

 - tette hozzá.

Szeptember óta újra nőnek a reálbérek és egyre többen dolgoznak. A harmadik negyedévben megindult a gazdasági növekedés, és Brüsszelen a sor, Magyarországnak meg kell kapnia az uniós forrásokat. 2024-ben már a gazdasági növekedés helyreállítása lesz az első, mert ha van gazdasági növekedés, előrébb léphetnek a családok, a vállalkozások, és tovább emelkedhetnek a bérek is - mondta miniszter.

A cél az, hogy jövőre újra dinamikusan, 4 százalékos ütemben növekedjen a gazdaság, amihez három célt kell teljesíteni. Egyrészt helyre kell állítani a lakossági fogyasztást. A reálbérek növekedése nem elegendő, el kell érni, hogy erősödjön a bizalom a lakosságban és "oldani kell az óvatossági motívumot" - mondta a miniszter.

Másrészt helyre kell állítani a belgazdasági termelést, a beruházásokat 25 százalék feletti szinten kell tartani, ennek érdekében jövő év elején új hitelprogram indulhat. Tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást is: a 16-64 éves korosztályban a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra. Ennek érdekében a kormány új, célzott munkaerőpiaci programot készít - ismertette a miniszter, aki boldog új évet kívánt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában