Krimi

2024.05.15. 05:25

A zebrán gázoltak halálra egy fiatal anyát és gyermekét, 1 év 2 hónapot kapott az idős sofőr

Az idős sofőr későn észlelte a zebrán a családot, akiket fékezés nélkül elgázolt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vergani Fotografia

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2024. május 14-én ítéletet hirdetett annak a sofőrnek a büntetőügyében, aki halálos balesetet okozott Nádudvaron. A járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a férfit 1 év 2 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől – írja a Bors.

Az ítélet szerint az idős férfi 2021. december 11-én, kevéssel este fél hat előtt egyedül közlekedett személygépkocsijával Nádudvar belterületén a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel. 

Az utat keresztező gyalogos-átkelőhely közvetlenül egy oktatási intézmény előtt van, ezért a zebrát nemcsak az előjelző tábla jelezte mindkét irányból, hanem emellett még villogó sárga fényű közlekedési jelzőtábla is felhívta a figyelmet arra, hogy azon az útszakaszon gyerekek áthaladására kell rendszeresen számítani. A férfi figyelmen kívül hagyta a gyalogos-átkelőhelyet előjelző és figyelemfelhívó jelzőtáblákat, azt sem vette észre, hogy vele szemben, a másik forgalmi sávban egy gépkocsi megállt, hogy az ott áthaladó négyfős családnak áthaladást biztosítson.

A vádlott rendkívül későn észlelte a zebrán a két sértettet, akiket fékezés nélkül elgázolt. A sértettek a baleset pillanatáig több mint három métert tettek meg a gyalogos-átkelőhelyen. 

A 24 éves édesanya olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg kiskorú, 2 éves gyermekének nyolc napon túl gyógyuló sérülése keletkezett. Az apa és a másik gyermeke csak a szerencsének köszönhette, hogy őket nem ütötte el a vádlott.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, valamint azt, hogy a vádlott büntetlen előéletű. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az idős férfi két éven belül két alkalommal volt szabálysértés elkövetése miatt felelősségre vonva, a baleset során több súlyos KRESZ-szabályszegést követett el, amelyek miatt a halálos baleset bekövetkezett, valamint a kislány súlyos sérüléseket szenvedett. Tóth Katalin bíró az indokolása során azt is súlyosbító körülményként értékelte, hogy tönkretette egy fiatal család életét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában