a művészet ünnepe

2018.06.25. 21:44

Pénteken indul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Az elmúlt öt évben évről-évre bővül a fesztivál látogatóinak száma, idén 60 ezernél is több nézőre számítanak.

Szeged, 2016. augusztus 12. Gömöri András Máté (b) Don Lockwood, Dancs Annamari (k) Kathy Selden és Kerényi Miklós Máté (j) Cosmo Brown szerepében Comden, Green, Freed és Brown Ének az esõben címû musicaljének próbáján a szegedi Dóm téren 2016. augusztus 11-én. A darabot Harangozó Gyula rendezésében és Somogyi Szilárd társrendezésében 2016. augusztus 12-én mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékokon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Verdi Rigolettójával pénteken elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évadja, a Dóm téren már felépült az ország legnagyobb színpada és a négyezer fős nézőtér is – közölte Herczeg Tamás igazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

A kulturális szakember a fesztiválhelyszín bejárásán elmondta, hogy a színpad és a műszaki eszközök elmúlt években folyó nagyarányú fejlesztései az idén véget értek, a modernizáció utolsó elemeként a világítás tornyai újultak meg, és egy 90 négyzetméteres ledfallal bővült a színpadtechnika. Hozzátette: a következő lépés egy új lelátó kialakítása lesz. Második éve zajlik a fesztivál kisebbik játszóhelye, az ezer férőhelyes Újszegedi Színpad rekonstrukciója. A jövő nyári újranyitás lehetőséget ad a műsorkínálat újragondolására – tudatta az igazgató.

Az elmúlt öt évben évről-évre bővül a fesztivál látogatóinak száma, idén 60 ezernél is több nézőre számítanak. Az idei évadra – noha három plusz előadását is meghirdették – a jegyek több mint háromnegyede már elkelt – tudatta Herczeg Tamás.

Az évadnyitó Verdi-operát, melyet a fesztivál művészeti vezetője, Harangozó Gyula állít színpadra minden idők egyik legkedveltebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn követi. A Szegedi Szabadtéri Játékok 87 éves története során először mutatják be a Dóm téren Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak históriáját.

Július közepén látható a Budapesti Operettszínházzal közösen létrehozott látványos előadás A Notre Dame-i toronyőr. Az elmúlt években nagy sikerrel játszották Shakespeare drámáit a Dóm téren, a két komédiát – a Tévedések vígjátéka és a Vízkereszt, vagy amit akartok – idén az író leghíresebb szerelmi története a Rómeó és Júlia követi.

Magyarországon még sosem láthatta a közönség az 1990-es évek ikonikus filmvígjátékából készült musicalsikert, a Westenden és Broadway-n már nézők millióit elcsábító Apáca Show-t, melyet augusztus 10-én mutatnak be a Dóm téren.

Az idei műsorból sem hiányozhat az Ajándékkoncert: Mendelssohn Hebridák nyitánya, Bizet Az arles-i lány című műve és Dvorák VIII. szimfóniája szerepel a Szegedi Szimfónikus Zenekar koncertjén, akiket a város zenei életének meghatározó alakja, Pál Tamás dirigál.

Borítókép: Gömöri András Máté (b) Don Lockwood, Dancs Annamari (k) Kathy Selden és Kerényi Miklós Máté (j) Cosmo Brown szerepében Comden, Green, Freed és Brown Ének az esőben című musicaljének próbáján a szegedi Dóm téren 2016. augusztus 11-én.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában