Sztárparádé

2019.03.04. 14:28

A jazzdíva, a basszerzseni és a polihisztor jön Magyarországra

Nem, a cím nem egy zenészvicc kezdete: a nyár első felében Diana Krall és Marcus Miller is hazánkban koncertezik, sőt, először lép fel nálunk a francia énekes-színésznő Charlotte Gainsbourg.

Fotó: Thierry Dubuc

A Müpára már eddig is ráaggathatta volna bárki a „sztármágnes” jelzőt – nyilván nem véletlenül. A patinás koncerthelyszín a következő hónapokban is igazi nagyágyúkat lát vendégül. A műfaji korlátokat lazán átlépő, Grammy-díjas Marcus Miller, a 2016 után a Müpába visszatérő Diana Krall is megörvendezteti a jazzre fogékony magyar közönséget.

Diana Krallt 2016 júniusában álló ovációval ünnepelte a magyar közönség, mikor Wallflower című lemezét mutatta be koncertjén. Az énekesnőnek 2017-ben egy klasszikus amerikai jazzsztenderdeket összegyűjtő szólólemeze, tavaly pedig egy Tony Bennettel közös albuma jelent meg, utóbbit két kategóriában is Grammy-díjra jelölték idén.

Az ötszörös Grammy-díjas Krall elismeréseinek se szeri, se száma: szinte minden szakmailag jelentős díjat bezsebelt már lassan két évtizede tartó karrierje során.

Az pedig már igazán csak a hab a tortán, hogy júniusi Müpa-beli koncertjén két igazán különleges zenésztárs kíséri a színpadon: Joe Lovano szaxofonos és Marc Ribot gitáros a garancia rá, hogy idén sem marad majd el a tapsvihar június 26-án.

Diana Krall
Fotó: Mary McCartney

Charlotte Gainsbourg egy színésznő édesanya, s egy francia zeneszerző-énekes édesapa gyermeke: a siker is hamar megtalálta, 15 évesen már megkapta a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó César-díjat. Ugyanebben az évben jelent meg első albuma, a Charlotte for Ever, amelyre édesapja írta a dalokat. Gainsbourg azóta a filmvászon és a koncertszínpadok megkerülhetetlen, karizmatikus alkotójává nőtte ki magát. Olyan filmekben szerepelt, mint a 21 gramm, Az álom tudománya, a Melankólia vagy épp A nimfomániás, tinilemeze óta pedig 4 albuma is megjelent. Legutóbbi, a Daft Punk-tag Guy-Manuel de Homem-Christo és a párizsi DJ-producer, SebastiAn zenei segédletével készült elektronikus alapú albumán

egy Paul McCartney-tól kapott dal (Songbird in a Cage) kivételével minden számot társszerzőként jegyez, sőt Lars von Trier tanácsait megfogadva a lemez klipjeit is maga rendezte.

Első magyarországi fellépésén az eddigi albumok legfontosabb dalai mellett a 2018 végén megjelent, Take 2 című EP számait is hallhatjuk majd június 30-án.

Charlotte Gainsbourg
Fotó: Collier Shorr

A műfajok határain ügyesen balanszírozó, idén hatvan éves basszusgitáros Marcus Miller majd’ 3 évnyi hallgatás után 2018-ban jelentkezett újra szólólemezzel, amelyet ennek megfelelően hatalmas érdeklődés övezett. A Laid Black című albummal Miller visszatér a keleti parti zenei gyökerekhez, és a basszusgitár mellett a hip-hop, a soul, a funk és az r’n’b ritmusai is felbukkannak a dalokban. Miller a húszas éveiben vált Miles Davis zenekarának tagjává, az együtt töltött tíz év alatt pedig több albumának – köztük a jazztörténetileg is fontos Tutu című korongnak – producere és zeneszerzőjeként is dolgozott. Nem csak Davisszel, hanem a jazz legkiválóbb géniuszaival zenélt együtt,

például Aretha Franklin, Chaka Khan, Al Jarreau, Lalah Hathaway, Wayne Shorter társaságában állt színpadon.

Mindemellett, illetve saját szólókarrierjének egyengetése mellett hogyan két, hetente jelentkező rádióműsort is vezet. Sőt, rendszeresen turnézik is, és szerencsére július 3-án Budapestet is útba ejti majd.

A koncertekre a Müpa+ hűségprogramjának Platina szintű tagjai március 5-én 10 órától, Arany szintű tagjai március 6-án 10 órától, Ezüst szintű tagjai pedig március 6-án 15 órától válthatnak jegyet a koncertekre – hívja fel a figyelmet a Müpa közleménye. Mint írják, a nagyközönség és a Müpa+ hűségprogram Alapszintű tagjai számára március 7-én, csütörtökön 10 órától lesznek elérhetőek a jegyek a Müpa állandó jegypénztáraiban és a www.mupa.hu oldalon.

Borítókép: Marcus Miller

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában