Magyarországon először

2019.04.05. 18:40

Michelangelo-kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban

A tárlat fókuszában a reneszánsz képzőművészetét leginkább foglalkoztató téma: az emberi test ábrázolása áll. A kiállítás június 30-ig tekinthető meg.

Az olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik több mint 80 rajzát felvonultató kiállítás nyílt A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet címmel pénteken a Szépművészeti Múzeumban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményeként.

A fesztiválindító kiállítás megnyitóján az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós felidézte: a BTF immár 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit, a fesztiválnak köszönhetően pedig a következő 18 napban ismét „Budapestre szegeződik a világ szeme”.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere (k) beszédet mond „A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” című kiállítás megnyitóján, amely a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye is, a Szépművészeti Múzeumban 2019. április 5-én. Mellette Tarlós István főpolgármester (b) és Káel Csaba, a fesztivál operatív testületének elnöke (j).
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

 

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy

Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek.

A városvezető kiemelte a BTF programjainak szinte zavarba ejtő bőségét: április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget.

Káel Csaba, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke hozzátette, hogy a BTF kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelótól a kortársakig; Baán Teodóra, Operatív Testület tagja pedig a fesztivál turizmusra gyakorolt jelentős hatását méltatta.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy

Magyarországon először mutatja be tárlat Michelangelo művészetét, ráadásul nem sokkal a múzeum Leonardo-kiállítását követően.

Marzia Faietti, a firenzei Uffizi Képtár Grafikai Gyűjteményének igazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a világ több nagy múzeuma is kiállítást szentelt Michelangelo művészetének. Komoly kihívás tehát Michelangelo rajzművészetét új nézőpontból megközelíteni, a Szépművészeti Múzeum munkatársai azonban mégis kiválóan megoldották ezt a feladatot – jegyezte meg.

„A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban 2019. április 5-én.
MTI/Illyés Tibor

 

Kárpáti Zoltán kurátor elmondta, hogy a tárlat fókuszában a reneszánsz képzőművészetét leginkább foglalkoztató téma: az emberi test ábrázolása áll.

A június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból.

Borítókép: „A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban 2019. április 5-én. Balra Michelangelo Léda és a hattyú című festménye

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!