A Kilimandzsáró hava

2019.10.18. 22:03

Dokumentumfilm idézi meg gróf Széchenyi Zsigmond utazásait

A Széchenyi Zsigmond vadászszenvedélyéről készült munka egyszerre természetfilm és egy deklasszált nemzedék látlelete a huszadik század lángokban pusztuló képeivel.

Lerner János Vadonvilág – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilmje igazolja, hogy a szocializmus osztályidegen nemzedékének meghurcoltatásáról lehet tárgyilagosan, szemrehányás nélkül beszélni, és közben lebilincselő, életigenlő mozit készíteni. A Széchenyi Zsigmond vadászszenvedélyéről készült munka egyszerre természetfilm és egy deklasszált nemzedék látlelete a huszadik század lángokban pusztuló képeivel – írja Illéry Éva a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

A vadászszenvedélyének hódoló, Afrikában, Indiában, Alaszkában és Európában utazó gróf Széchenyi Zsigmond útjairól többkötetnyi úti beszámoló, természetleírás és megannyi archív felvétel szolgált Lerner János rendező filmjének alapjául. A fiatal grófot szinte gyerekként ejtette rabul Afrika világa, ahová több alkalommal visszatért a háború előtt, és gazdag természetírásokban rögzítette a látottakat, bővítette trófeagyűjteményét, amely később az Istenhegyi úti házával együtt porrá égett a második világháborúban.

A Vadonvilág szinte kizárólag Széchenyi írásaiból idéz, archív felvéte­leit felvonultatva amolyan töredékes úti film született. Ám ezek az igényesen összegyűjtött fragmentumok alkalmasak arra, hogy testközelbe hozzák a vadont, és megértsük annak működését, valamint a gróf különleges vonzalmát a természet és a bennszülöttek világához. A szépirodalmi igénnyel megfogalmazott leírásokat Gáti Oszkár narrációjával ismerhetjük meg.

1927-től kezdődött az út, amikor a későbbi nagy utazó az első afrikai expedícióra indult Almásy Lászlóval: Kelet-Szudánba látogattak, és a grófot végérvényesen rabul ejtette Afrika varázsa. A film kis költségvetésből készült, és noha Tóth Zsolt Marcell operatőr képei professzionális igénnyel születtek, néhány megoldáson érezhető az alacsony büdzsé. Néhol zavaró a visszatérő kerettörténet is, amely szerint ifjabb Paul Donne­baum a szafarifotós nagyapja és Széchenyi Zsigmond nyomába ered Kenyába. A férfi ugyanis nem valódi szereplője a filmnek, csupán feltűnik a bennszülöttek között, levelet ír a repülőtéren; jelenléte nem tesz sokat hozzá a történethez, inkább kizökkent belőle.

A film egyik erénye, hogy a kisemmizett, kitelepített gróf sorsához tárgyilagosan közelít: a politika kegyetlensége úgy köszönt be otthonába, akár a tomboló vihar a vadonba, és úgy semmisül meg az egykorvolt arisztokrácia a háború után, akár a Kilimandzsáró hava, amelyre évtizedekkel későbbi visszatérésekor ráeszmél. A rendezői attitűd hasonló ahhoz, ahogyan maga Széchenyi kénytelen volt alkalmazkodni a kommunista diktatúra által rámért sorshoz. A gróf kitelepítése után – ahogy ő fogalmaz – a hortobágyi „tyúkólból” Balatongyörökön kért szállást, ismerősei­től befogadónyilatkozatot kapott, majd a keszthelyi Helikon Könyvtárban jutott munkához. Ott találkoztak a deklasszáltak: megismerkedett későbbi feleségével, Hertelendy Margittal, aki egyetlen riportalanyként szólal meg a filmben.

Széchenyi Zsigmond a hatvanas évek elején lehetőséget kapott, hogy viszontlássa Afrikát, mert állami felkérésre pótolnia kellett a leégett Magyar Természettudományi Múzeum trófeagyűjteményét. Hosszú idő után kelt ismét útra; ezekben a leírásokban a hazatérés öröme mellett a természet és a civilizáció változásai fölött érzett aggodalma is egyre fájóbb hangon tört elő belőle. Afrika pusztulását látva megállapította: a természet törvénye, hogy az erősebb leigázza a gyengébbet, de az embernél vérszomjasabb fenevad nincs az élők között.

A Vadonvilág fontos film, hiszen Széchenyi Zsigmond gazdag szellemi hagyatékán túl az egykorvolt úri világ meghurcolását is szemlélteti, és közben egy olyan életfelfogásnak is hangot ad, amely egyre inkább letűnni látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában