hagyomány

2020.11.04. 14:10

A halottkultusszal foglalkozik a békéscsabai Munkácsy Múzeum új tárlata

Ez a kiállítás az emberi élet utolsó állomásába enged betekintést.

Fotós: Mohai Balázs

Érzékeny témát, az elmúlás néprajzát boncolgatja a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum csütörtökön nyíló új, időszaki tárlata – adta hírül az intézmény szerdán.

A paraszti szemlélet az élet természetes velejárójának tekintette a halált. Az elmúlás azonban napjainkra tabu témává vált. Ez a kiállítás az emberi élet utolsó állomásába enged betekintést – írják.

Bár több néprajzos és kulturális antropológus feldolgozta az elmúlás témakörét, tárlatok nem szóltak erről, pedig a halálhoz kötődő hagyományok tárgyakban, fényképekben, dokumentumokban is kifejezhetőek.

A közlemény idézi Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezetőt, aki elmondta: a kiállítás az ember és a múlandóság viszonyát, a halálra való felkészülést, az elmúlást kísérő néphagyományok és hiedelmek bemutatását tűzte ki célul.

Emellett régi korok temetkezési szokásai és hiedelmei is felelevenednek a kiállításban a régészeti ásatások érdekességeinek, valamint a váci Fehérek templomában megtalált mumifikálódott emberi maradványok felvonultatásával – áll a dokumentumban.

A tárlat 2021. május 2-ig tekinthető meg a múzeum Zsilinszky-termében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában