gyász

2021.02.08. 10:34

Meghalt Farkas Árpád székelyföldi költő

A Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja 77 éves volt.

Életének 77. évében súlyos betegség után vasárnap este elhunyt Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja – adta hírül internetes oldalán hétfőn a Háromszék napilap, amelynek csaknem két évtizeden át volt a főszerkesztője.

Farkas Árpád 1944. április 3-án született az udvarhelyszéki Siménfalván. A kolozsvári a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar szakán szerzett diplomát, majd rövid tanári pálya után 1968-tól a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Megyei Tükör alapító munkatársa volt. Már diákként kezdett publikálni a kor erdélyi magyar kulturális lapjaiban.

Első verseskötete, a Másnapos ének 1969-ben jelent meg, melyet még a romániai rendszerváltás előtt a Jegenyekör, majd az Alagutak a hóban követett. Asszonyidő címmel publicisztika-, Bolhalakodalom címmel gyermekvers-kötetet is megjelentetett.

1971-től a marosvásárhelyi Igaz Szó, az 1990-es névváltás után a Látó irodalmi folyóirat szerkesztőjeként, 1993-tól 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Háromszék napilap főszerkesztőjeként dolgozott.

Napilapok és folyóiratok 1963 óta közlik verseit és irodalmi publicisztikáit. Az irodalomtörténet a Forrás nemzedék tagjaként tartja számon. Írásaiban utánozhatatlan költői képekben fogalmazta meg a kisebbségi lét sorskérdéseit. Tanárként, majd újságíróként és szerkesztőként dolgozott olyan napilapoknál, illetve irodalmi lapoknál, mint a Megyei Tükör, Igaz Szó, Látó, Háromszék.

Munkásságát 1985-ben a Román Írószövetség prózadíjával, 1993-ban József Attila-díjjal, 2002-ben Balassi Emlékkarddal ismerték el. 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A Magyarország Babérkoszorúja-díjjal tüntették ki 2016-ban, 2018-ban kapta meg a Kossuth-díjat. 2019-ben Sepsiszentgyörgy önkormányzata Pro Urbe-díjban, 2020-ban a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron díjban részesítette.

Farkas Árpádot, a huszadik századi erdélyi magyar életérzés költőjét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) saját halottjának tekinti.

A költőt szerdán temetik Sepsiszentgyörgyön, az új szemerjai temetőben.

Borítókép: Farkas Árpád író, költő, műfordító, miután átvette a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Parlament kupolacsarnokában 2018. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!