felújítás után

2021.04.23. 16:53

Látogathatóvá válik Kolozsváron Mátyás király szülőháza

A tervezett teljes felújítás után látogathatóvá válik Mátyás király kolozsvári szülőháza, de nem tárgyaltak arról, hogy a kincses város egyik legjelentősebb műemlékéből kiköltözzék a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, és az épület teljes egészében múzeummá alakuljon.

Kolozsvár, 2020. február 23. A Mátyás király születésnapja alkalmából szervezett fáklyás felvonulás résztvevõi Mátyás király szülõháza elõtt, Kolozsvár óvárosában 2020. február 23-án. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Erről Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter beszélt egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva. A miniszter az épületben tett csütörtöki látogatását követően bejelentette, hogy a tárca finanszírozza a Mátyás-szülőház teljes felújítását. Elkészítteti az épület restaurálási tervét és megpályáztatja a felújítás kivitelezését is.

Cseke Attila elmondta: az egyetem vezetőivel folytatott beszélgetésen azt kérte, hogy a felújítás után az épület váljon látogathatóvá, az épületben

legyen egy emlékhely, egy kiállítás, mely a ház szülöttjére, Mátyás királyra emlékeztet.

Hozzátette: a tény, hogy a minisztérium költségvetéséből újítják fel a műemléképületet, új perspektívát ad Kolozsvárnak és a helyi magyar közösségnek is. A miniszter hozzátette: az egyetem továbbra is kiállítási és oktatási célokra használja az épületet. Az oktatási intézmény elköltöztetéséről azért nem tárgyalhatott, mert ez nem az ő hatásköre.

Mátyás király szülőháza jelenleg nem látogatható.

A miniszter kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta: a tárca finanszírozásával épül fel a Kolozsvári Zeneakadémia új épülete, mely Románia legkorszerűbb koncerttermét is magában foglalja majd. Arra is kitért, hogy a tárca nekilátott a romániai építési szabályozások újrafogalmazásának, hiszen a legtöbb szabályozás a kilencvenes években készült és elavult.

Közvitára bocsátották ugyanakkor az építési szakértők vizsgáztatási rendszerének a megreformálását rögzítő miniszteri rendelettervezetet is. Cseke Attila elmondta: a romániai építészeti szakértők több mint fele 70 év fölötti, további 22 százalék pedig 60 és 70 év közötti. Ha nem nyitják meg a szakértői szakmát a fiatalabb generációk számára, a szakemberhiány fékezheti a tervezett beruházásokat. Hozzátette:

az országban csupán 41 tűzvédelmi szakértő dolgozik, 24 megyében egyáltalán nincsen ilyen szakértő

és a képesítéssel rendelkezők eddig akadályozták azt, hogy más is bekerüljön a szakmai csoportba.

Borítókép: A Mátyás király születésnapjára szervezett fáklyás felvonulás Mátyás király szülőháza előtt, Kolozsvár óvárosában 2020. február 23-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában