Éjszakai lebegés

2022.09.09. 10:30

Éjszaka is libegőzhetünk

Idén másodjára rendezik meg a Libegők Éjszakája eseményt, amelyhez a BKV is csatlakozik.

Különleges élményben lehet része annak, aki július 16-án, szombaton ellátogat a Libegők Éjszakájára

Forrás: Facebook/@bkvzrt1

Mivel a nyári Libegők Éjszakája programot élénk lelkesedés fogadta szeptember 10-én újra várja libegőzni vágyó utasait a Zugligeti Libegő. A VII. Libegők Éjszakája rendezvényre még elővételben megválthatók a jegyek a BKV Deák Ferenc téri múzeumában. Az esemény külön erre az alkalomra szóló 3000 Ft-os retúrjeggyel lesz látogatható.

Pillantson bele a tavalyi éjszakai libegőzés programba:

A Libegőhöz tömegközlekedéssel, a Nyugati pályaudvartól menetrend szerint induló 291-es autóbusszal lehet eljutni, vagy az R158-as retró autóbusszal, amely a Széll Kálmán téren veszi fel az utasokat a program ideje alatt.

A zugligeti libegőt 1970. augusztus 20-án adták át. Óriási ötletparádé volt a névadás kapcsán, rövid idő alatt igazi látványossággá vált és a személyszállító drótkötélpálya még a magyar mérnökök fantáziáját is megmozgatta.

Az építkezést 1969. március 24-én kezdték meg. A speciális drótkötelet és a függőszékeket Ausztriából szerezték be, de amit lehetett idehaza állítottak elő, vagy helyben oldottak meg. 

Végül, hogy a János-hegyi kötélpálya név ne ijessze el az utasokat, kiírtak egy ötletpályázatot az új eszköz nevére.

 Mivel már erre több tízezren adtak névjavaslatokat, maga a névadási kampány is segített a kezdeti népszerűsítésben. 

Az eredeti listát átnézve egészen hajmeresztő neveket is találunk. Például jó, hogy nem Hegyi-kopter, Űrbusz, Jánogyhegyi Zümmögő, vagy Huza-vona lett a libegő neve. Valójában a nyertes a Lebegő volt, ebből alkották meg a libegőt. 

Így ma már libegőzni megyünk a hegyre és szerencsére nem hegyikopterezni. Talán ekkora sikerre az alkotók sem számítottak. Néhány lelkes mérnök már a Hármashatár-hegyre, vagy a Gellért-hegyre kezdte meg az új libegő terveinek előkészítését – olvashatjuk a BKV oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában