Elismerések

2023.09.28. 23:11

Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit

Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit csütörtökön, az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek a Parlament épületében.

MW

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntő beszédet mond Az Országház Bora 2023 verseny eredményhirdetésén a Parlament Vadásztermében 2023. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

"Elköteleződésünk a borászat iránt megbecsülésünkből fakad" - hangoztatta Kövér László a hetedik alkalommal megrendezett Országház bora verseny csütörtöki eredményhirdetésén, hozzátéve, hogy évről évre "őszinte hittel és bátor szóval hívják tettre" az Országház Bora versenyen a magyar kezdeményezőképességet és leleményességet. 

Kövér László szerint

 nem lehet olyan gazdasági depresszió, amely közönyössé tudná tenni a magyar gazdákat a bor iránt, csökkentené tiszteletüket, szeretetüket, állandó megújulási készségüket. 

A házelnök kiemelte: a minőségi bortermelés és kereskedelem a kiszámítható jogi környezet biztosításával, folyamatos fejlődéssel és alkalmazkodással tartható fenn. A világban átalakuló borpiac miatt új kihívások jelennek meg és új szereplők kapnak erőre - tette hozzá. 

KÖVÉR László; LÉGLI Ottó
Csoportkép a díjazottakról, az első sorban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, díjátadó (j) és Légli Ottó borász, a bírálóbizottság elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke (j2) a Parlamentben 2023. szeptember 28-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Kövér László úgy fogalmazott, hogy a "minőségi magyar bortermelés zászlóvivőjeként adunk otthont, elismerést és tisztelet a magyar történelmi borvidék állandó minőségi megújulást kereső és áldozatos munkát végző borászainak". 

A házelnök szerint

 a rendezvény a magyar bordiplomácia stabil oszlopa lett, díjnyertes borai az országházba érkező hazai és külföldi vendégek előtt hirdetik, hogy "a jó bor mindig különleges értékkel bír az életben". 

A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be. 

Mint mondta, idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről. 

Légli Ottó szerint 

nagy megtiszteltetés és felelősség egyben, hogy a magyar borok jelen vannak az Országházban és képviselik a nemzetet.


A borokat két fordulóban értékelte a zsűri, amelynek tagjai között szakmai szereplők, termelők, üzletemberek, a gasztronómia élet képviselői és véleményformálók foglaltak helyet - mondta a zsűri elnöke. 

Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek. 

Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával, a Furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával. 

Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével, míg a Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet. 

A Kékfrankos kategória győztese lett Günzer Tamás Pincészete 2020-as évjáratú Bocor Kékfrankosa. A Bikavér kategóriát a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú St. László Bikavér bora nyerte. 

Kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat 2022-es évjáratú Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett az első, a Cabernet franc kategóriában Riczu Tamás Borászata a 2018-as évjáratú Villányi franc borával nyerte el az első helyet. 

Tokaji aszúk között a legjobb a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos bora lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában