Március 2.

2024.02.26. 09:40

Premier az Operaházban: Claus Guth Don Giovanni-előadását tűzik műsorra (videó)

Claus Guth német rendezőnek a 2008-as Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Don Giovanni-előadását március 2-án mutatja be először a Magyar Állami Operaház.

MW

Claus Guth Don Giovanni-előadásának szereplői és játékmesterei

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotó: Berecz Valter

Mozart és Lorenzo Da Ponte partitúráját 2008-ban a Salzburgi Ünnepi Játékok felkérésére állította színpadra Claus Guth. A német rendezői színház kiemelkedő képviselője egy erdőbe álmodta meg az operát, a cselekményt napjainkban helyezte át – tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t.

Rajna Martin karmester munka közben
A premier előadáson a Magyar Állami Operaház együtteseit Rajna Martin első karmester dirigálja
Fotó: Berecz Valter / Forrás: Magyar Állami Operaház/Ligeti Edina

A darab ötvözi a Don Giovanni 1787-es prágai és az egy évvel későbbi bécsi bemutatójának zenei változatait: az osztrák premierhez hasonlóan elhagyja a darab második fináléjának tekinthető záró szextettet, ugyanakkor nem használja a bécsi változat – ritkán előadott – Leporello-Zerlina duettjét

– olvasható a tájékoztatóban.

A realista-naturalista megközelítést Christian Schmidt díszlettervező által megálmodott, forgószínpadon megjelenő élethű éjszakai erdő teszi teljessé. A produkciót az elmúlt évtizedben a Berlini Állami Operaház, az amszterdami Holland Nemzeti Opera, a madridi Teatro Real, az idei évadban pedig a párizsi Opéra Bastille is színpadra állította.

A budapesti előadás címszerepét kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja, Leporellót Cser Krisztián basszus adja elő. A Magyar Állami Operaház együtteseit Rajna Martin első karmester dirigálja.

Mozart Don Giovanni című operája a premier után az évadban további hat előadáson lesz látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában