Katonaáldozat

2024.03.02. 22:34

Szebenyi István: több mint 500 ezer magyar katona veszett oda Isonzónál

Bizonyára kevesen hallottak az Isonzó völgyének megrázó világháborús örökségéről és több százezres katonaáldozatáról. Mindezt a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete és Szebenyi István hadszíntérkutató elevenítette fel, rendhagyó földrajz és történelemóra keretein belül.

MW

Szebenyi István hadszíntérkutató rendszeresen tart előadást vármegyénkben. Egyebek mellett Oroszlányban és Tatabányán is

Forrás: 24.hu

Az Isonzó völgye című előadásnak otthont adó Kölcsey kiállítóterme zsúfolásig megtelt. A rendezvényen Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke történelmi útikalauzzal készült az érdeklődőknek. Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség oroszlányi elnöke beszélt bővebben a smaragzöld Isonzóról, Európa egyik legszebb és legjobban megőrzött alpesi folyójáról - írta a Kemma.hu.

– Talán kevésbé ismert, hogy Szlovénia és Olaszország területén folyó Isonzó völgye az I. világháború megrázó örökségét is őrzi – hangzott Nagy Csaba felvezetésében. Kifejtette,

 itt húzódott a történelem legvéresebb hegyi csatájának, az Isonzó-frontnak a helyszíne. 

– Tizenkét csata zajlott a folyó völgyében 1915 és 1917 között. A háború borzalmaiban Olaszország és Németország mellett az Osztrák-Magyar Monarchia is szerepet vállalt – tette hozzá a civil szervezet elnöke, aki szerint rendszeresen megemlékezünk a II. világháborúban zajlott Don-menti csaták hőseiről, pedig itt, az Isonzónál is körülbelül 500 ezres magyar katonaáldozat volt.

Szebenyi István személyes élményekről mesélt 

Szebenyi István, a Had-és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke személyes élményekről is beszámolt az előadáson. Rendszeres látogatóként felvételeket készített a szlovén Solkani katonai temetőben, a Tolmini Szabadtéri Múzeumban, a Kluze és Hermann erődökben. Továbbá az előadó bemutatta az olasz területen fekvő Foglianoi osztrák-magyar temetőt is, de Redipugliát, valamint a Miramare-kastélyt is.

A Rákóczi Szövetség legközelebb író-olvasó találkozóra hívja az érdeklődőket, március 7-én 17 órára.  Hermann Róbert hadtörténész lesz a vendég, aki Pákozdtól Schwechatig - Az 1848. őszi hadműveletek a Dunántúlon és Alsó-Ausztriában című könyvét mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában