a sport jövője

2017.11.16. 16:25

Megtartották Magyarország első e-sport konferenciáját

Ma már számos tudományos kutatás alátámasztja a videojátékok vagy e-sportok hasznosságát a fiatalok képességeinek fejlesztésében, mivel ezek a szem-kéz koordinációra, gyors helyzetfelismerésre, reflexekre, döntéshozatali képességre, stratégiai-logikai gondolkodásra és a csapatmunkára építenek.

Konferenciát tartottak Budapesten az elektronikus sport és a hagyományos sportok jövőjéről, kölcsönhatásairól; „A jövő sportja a sport jövője” nevű rendezvényen a Nemzeti Versenysport Szövetség együttműködési megállapodást írt alá az Egymillióan a magyar esportért Egyesülettel.

Utóbbi szervezet elnöke, Bíró Balázs – amint a szervezők csütörtöki közleményéből kiderül – a konferencián úgy fogalmazott: az online világ nem ellenség, amitől félni kell, hanem egy új, fantasztikus lehetőség, amelyet – mint minden tudományos felfedezést – ésszerűen kell tudni használni. Megjegyezte, ma már számos tudományos kutatás alátámasztja a videojátékok vagy e-sportok hasznosságát a fiatalok képességeinek fejlesztésében, mivel ezek a szem-kéz koordinációra, gyors helyzetfelismerésre, reflexekre, döntéshozatali képességre, stratégiai-logikai gondolkodásra és a csapatmunkára építenek.

Bóné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára kifejtette, „az e-sport kapcsán a szellemi sportok legújabb generációjáról beszélhetünk”, ahol „a sportolók napi 8-10 órát edzenek”.

„A Nemzeti Versenysport Szövetség kiemelt célja, hogy az e-sportolókat/gamereket bevonjuk a fizikailag fokozott aktivitással járó sportok világába, így a fiatalok megismerjenek és kiválasszanak számukra vonzó sportágakat, valamint megértsék, hogy a fizikai képességek fejlesztése az egészségmegőrző hatások mellett fokozza az e-sport teljesítményt is”

- mondta Bóné Zoltán.

Deutsch Tamás a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy a kormány felismerte a digitális világ, és ezen belül az e-sportok jelentőségét, és egy korszerű, nemzetközi mércével mérve is előremutató döntést hozott a magyarországi e-sport támogatásáról.

Borítókép: Illusztráció / Francia esportolók 2017. november 5-én Párizsban.

AFP PHOTO / Thomas SAMSON

Címkék#esport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!