Dunaszerdahely

2018.11.16. 21:12

Orbán Viktor: az egészséges fiatal nemzedék kinevelésének sikerén múlik a jövőnk

Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: ez megsokszorozza erőiket és felerősíti a közép-európai népek hangját még Brüsszelben is.

A most átadott akadémia a magyar és a szlovák fél közös támogatásával valósult meg, közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, aminek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében

- mutatott rá Orbán Viktor, aki kifejtette: minden jövőépítő nagy vállalkozáshoz szükséges a gazdasági és a politikai stabilitás, és a DAC csapata mögött mindkettő megvan. Továbbá a sikernek előfeltétele a csallóköziek futballszeretete – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök gyerekekkel beszélget a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepsége előtt a szlovákiai Dunaszerdahelyen
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök emlékeztetett: a DAC csapat és az akadémia nagy utat tett meg az elmúlt években, és most újabb mérföldkőhöz ért.

Arra is kitért, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tanácskozásáról érkezett, ahol úgy döntöttek, hogy

2019 legyen a külhoni magyar gyermekek éve, az ő szempontjaikat sorolják az első helyre.

Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk – mondta. Orbán Viktor szerint ezért fontos, hogy Magyarország és Szlovákia a politikai és gazdasági kapcsolatokon túl példaértékűen együttműködik a sport területén is, ami kiváló kapocs a két ország között.

A dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia a szlovákiai Dunaszerdahelyen az átadás napján
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiemelte: az összefogás az egész régió sikere, és az együttműködés erősít, a széthúzás gyengít minket.

A sport összeköt, és benne „a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája” – mondta. Hozzátette:

a sport megtanítja a gyerekeknek az alázatot, a másik megbecsülését, a közösség fontosságát, a hűséget és a lojalitást.

A kormányfő közölte:

jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton.

De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezen intézmények mindegyike erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását – magyarázta. Hozzáfűzte:

az akadémiákon felnevelt sportolókra az egész nemzet büszkén tekint.

Orbán Viktor megjegyezte: Dunaszerdahelyen a labdarúgás ma a virágkorát éli, és hamarosan a Mol Aréna is teljesen elkészülhet.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Világi Oszkár klubtulajdonos átadja az U11-es torna díjait a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája megnyitó ünnepségén
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Világi Oszkár, a DAC futballklub tulajdonosa köszöntőjében arról beszélt, hogy „a 20. század történelme elvette a Szlovákiában élő magyaroktól az álmodás képességét”, múltjukból következtetve nem hisznek abban, hogy a mindennapokat és a jövőt maguk befolyásolhatják.

Ezért sokan nem hitték, hogy megvalósulhat ez az akadémia, mégis létrejött, és Szlovákia legmodernebb akadémiája lett

- hangsúlyozta. Úgy vélte, ehhez elszántság kellett, bátorság, kitartás, eltökéltség és merészség.

Világi Oszkár kiemelte: köszönik Magyarország támogatását, „törődő odafigyelést”, amelyet csak az elmúlt években éreznek az anyaország részéről.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a szlovákiai Dunaszerdahelyen 2018. november 16-án

MTI/Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában