címer

2020.05.21. 12:14

Az Alkotmánybíróság dönt az Újpesti Torna Egylet ügyében

Idehaza eddig még nem volt rá példa, hogy valaki egy futballklub arculati elemeinek – jellemző színeinek, címerének vagy emblémájának – megváltoztatása miatt fordult volna a legmagasabb bírósági fórumokhoz. Az Újpesti Torna Egylet (UTE) esetében ez történt.

Budapest, 2017. július 23. Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 2. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencváros mérkõzésen a budapesti Szusza Ferenc Stadionban 2017. július 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az 1885-ben létrehozott és több szakosztályt működtető újpesti egyesület kft.-ként működő futballcsapatának címerét a 2014-ben belépő új, többségi tulajdonos, az ügyvezető döntése nyomán, 2017-ben megváltoztatta – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Történt ez annak ellenére, hogy a külföldi befektető azzal a feltétellel vásárolta be magát 97 százalék erejéig a férfi felnőtt futballcsapatba, hogy az arculati elemekről a taggyűlés dönthet, csak százszázalékos szavazataránnyal, a kisebbségi tulajdonos UTE-val egyetértésben – írja a portál.

Az ominózus címercsere előtt azonban a taggyűlés helyett csupán az ügyvezető intézkedett. Ezután az új címer díszítette a focisták mezeit is. Az azóta lezajlott különféle perek végeredményben az UTE vereségével zárultak, hiszen a Fővárosi Ítélőtáblával szemben a Kúria végül úgy döntött, hogy a személyiségi jog alapján nem lehet jóvátenni a címer megváltoztatását mint szerződésszegő magatartást.

A Kúria döntése után az UTE panaszt tett az Alkotmánybíróságon (AB). Kérte: végezzék el az ügy alkotmányos felülvizsgálatát,

s az alaptörvény több pontjának megsértése miatt semmisítsék meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, az azt megerősítő kúriai határozattal együtt.

A futballcsapat ezzel visszakaphatná a régi címerét, amely nemcsak az UTE, de az egész városrész számára fontos szimbólum. A szokásos határidőket figyelembe véve az ügy várhatóan hamarosan az AB plénuma elé kerül – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet

Borítókép: Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 2. fordulójában játszott Újpest FC – Ferencváros mérkőzésen a budapesti Szusza Ferenc Stadionban 2017. július 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában