Nyeregbe!

2023.09.02. 22:28

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: büszke magyar lovas nemzet vagyunk

A honvédelmi miniszter a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show rendezvénysorozaton szombaton Budapesten, a Kincsem Parkban adta át a Kincsem-díjat és egyúttal megkoszorúzta a híres magyar versenyló szobrát.

MW

Huszárbemutató a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show-n Budapesten, a Kincsem Parkban 2023. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A nagysikerű atlétikai világbajnokság után ismét Budapestre figyel a világ, sikerült visszahelyezni a lóversenyvilág nemzetközi térképére Magyarországot 

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagyon sok év után igazi angol nyerő ascoti és goodwoodi lovak és lótulajdonosok látogattak el hazánkba és versenyeztek a magyar lovak ellen.

Frankie Dettori, minden idők egyik legjobb zsokéja versenyez Splendent ír származású 4 éves pej mén nyergében a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show-n Budapesten, a Kincsem Parkban 2023. szeptember 2-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Emellett a lóversenysport Messije, Frankie Dettori a világ legismertebb zsokéja is hat futamban lovagolt szombaton, kétszer nyert is, ő kapta idén a Kincsem- és az Imperial-díjat – mondta a honvédelmi miniszter.

Nagy sikere ez a magyaroknak, a Széchenyi Istvánhoz visszavezethető gyökerekkel rendelkező magyar lóversenysportnak, amely ezzel nagy lépést tett annak irányába, hogy ismét a nemzetközi világporondon szerepeljen

" - hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A vasárnapig tartó eseményen a lovassportok mellett a honvédség legmodernebb harci eszközeit is megtekinthetik az érdeklődők, köztük a Leopard 2-es harckocsit, a Gidrán páncélautót és a PzH 2000-es önjáró löveget vagy a vadonatúj LYNX aKF41 gyalogsági harcjárművet.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Frankie Dettori, minden idők egyik legjobb zsokéja (b3), miután átvette a Kincsem-díjat Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől (j) a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show-n Budapesten, a Kincsem Parkban 2023. szeptember 2-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

A háromnapos programban pénteken az agárversenyé volt a főszerep, szombaton és vasárnap a lovassporté. A program része a fiataloknak első alkalommal megtartott Nagy Lovas Szakágválasztó is, ami alatt bárki tájékozódhat a különböző lovassportokról és a hazai lovaglási lehetőségekről.

Frankie Dettori meghódította a Kincsem Parkot is

Nagyszerű hangulatot, kiváló versenyeket és egy igazi legenda győzelmét hozta a nemzetközi ló- és agárverseny második, szombati napja a Kincsem Parkban, ahol ezúttal galoppversenyeket rendeztek.

Visszavonulása előtt először és utoljára volt látható az olasz Frankie - hivatalos nevén Lanfranco - Dettori, minden idők egyik legjobb zsokéja, akinek hat lovaglása volt, és ezek közül megnyerte a nap legrangosabb futamát, a Kincsem Díjat. Részben az ő tiszteletére pedig a legjobb versenyek mellé az olasz konyhaművészet ízeit varázsolták a helyszínre a Food Truck kocsik, továbbá megrendezték a II. Piaggio pizzakészítő bajnokságot is.

A 22 millió forint összdíjazású Kincsem Díjban bombaerős mezőny gyűlt össze, mert a hazai klasszisok mellett angol, szlovák és cseh tréningből érkező lovak is starthoz álltak. Az 52 éves Dettori az ír Splendent lovat vezette diadalra a 2400 méteres futamban Agreement és a másik nagy esélyes Tides Of War előtt. Dettorinak nem ez volt az egyetlen elsősége, ugyanis két futammal korábban a szintén favoritok közé sorolt Silent Filmmel diadalmaskodott a 8 milliós díjazású, 1600 méteres Imperiál Díjban, melyben a Gönczi Rebeka által lovagolt nagy rivális Scepticet előzte meg.

Az ugyancsak 8 milliós Overdose díjért kiírt 1000 méteres sprintfutamban Stanislav Georgiev örülhetett Vain Hope nyergében, a Dettori által lovagolt Carlos Ray harmadikként haladt át a célvonalon. A magyar háromévesek nagydíjában a várakozásoknak megfelelően Mesetár győzött ifj. Kozma Istvánnal.

A háromnapos eseményen pénteken agaraké volt a főszerep, vasárnap pedig az ügetőké lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában