Ritmikus gimnasztika

2024.05.27. 10:58

Gyönyörködjön az első számú magyar labdaművészben! (videó)

Labdával ezüstérmet szerzett Pigniczki Fanni a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság zárónapján. A magyar sportoló történelmi érmet szerzett, ebben a sportágban ugyanis korábban egyéni versenyszámban még nem állhatott Eb-dobogóra egyetlen versenyzőnk sem. A 24 éves ritmikus gimnasztikázó következő fontos versenye a párizsi olimpia lesz, s egyben lehet, hogy ez lesz pályafutása utolsó megméretése is.

MW

A második helyezett Pigniczki Fanni a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság szerenkénti döntőjének eredményhirdetésén a Papp László Sportarénában 2024. május 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyar ritmikus gimnasztika történetének első egyéni Európa-bajnoki érmét nyerte Pigniczki Fanni, aki a második helyen végzett a labda döntőjében a budapesti kontinensviadal utolsó, vasárnapi versenynapján – derült ki az Origo oldaláról. A magyar sportoló ráadásul abszolút egyéni csúcsot döntött, hiszen korábban egyik szerrel sem tudott ilyen magas pontszámot elérni nemzetközi versenyen.

PIGNICZKI Fanni
Pigniczki Fanni labdagyakorlata a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság szerenkénti döntőjében a Papp László Sportarénában 2024. május 26-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Több forgás, egyéni csúcs

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a karikával tavaly szerzett világbajnoki bronzérem óta szinte mindennap arra gondolt, hogy hazai közönség előtt az Európa-bajnokságon is érmet szerezne. Vasárnap valóra vált az álom: labdával ezüstérmes lett a budapesti Eb-n, s ez a sportágban szerzett első magyar egyéni Európa-bajnoki érem – írta meg a Magyar Nemzet.

Mostanában a labdával volt a legstabilabb a gyakorlatom, azzal kerültem legtöbbször döntőbe is. A tegnapi gyakorlatom után mindkét edzőm azt mondta, hogy csak ismételjem ezt meg a fináléban. Némileg még sikerült túlteljesíteni is, mert ezúttal olyan gyors voltam a szőnyegen, hogy a végén négy forgást mutattam be, az edzéseken csak három szokott beleférni az időbe

– mondta Pigniczki Fanni, aki 34,850 pontos egyéni csúccsal lett ezüstérmes a budapesti kontinensviadalon. A magyar sportoló eddigi rekordját a szombati egyéni összetett döntőben bemutatott labdagyakorlatára kapott 34,700 pont jelentette. A 24 éves ritmikus gimnasztikázó az ezüstérem mellett egy másik szerben is értékes helyezést ért el.

Párizsi kihívás

Az MTK vb-bronzérmes, s immár Eb-ezüstérmes sportolója a nyolcadik eredménnyel, 32,000 ponttal jutott a szalag fináléjába, ahol rendkívül látványos gyakorlatát szinte hibátlanul mutatta be, és 33,150 pontot kapott rá. A győzelmet a német Darja Varfolomeev szerezte meg 34,400 ponttal, így Pigniczki Fanni az ötödik helyen végzett a szalag döntőjében – olvasható az Origón. Pigniczki Fanni következő fontos versenye a párizsi olimpia lesz, s egyben lehet, hogy ez lesz pályafutása utolsó megméretése is. A francia fővárosban nehezebb lesz az éremszerzés, hiszen az ötkarikás játékokon nincsenek szerenkénti döntők.

– Annak alapján fogom eldönteni, hogy folytatom-e az olimpia után, hogy miként érzem, mennyit tudnék még kihozni magamból. Akár folytatom, akár nem, ez mindenképpen nagyon emlékezetes Európa-bajnokság marad számomra, és szerintem örökké a kedvencem lesz

– mondta el az MTK versenyzője.

Eredmények, szerenkénti döntők

labda

Európa-bajnok: Sofia Raffaeli (Olaszország) 35,350 pont
2. PIGNICZKI FANNI 34,850
3. Daniela Munits (Izrael) 34,250

szalag

Európa-bajnok: Darja Varfolomeev (Németország) 34,400 pont
2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 33,950
3. Elvira Krasznobajeva (Bulgária) 33,700
...5. PIGNICZKI FANNI 33,150

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában