Absztinencia

2017.11.20. 08:00

Vajon mennyire száraz a november?

Elsőre jópofa kezdeményezésnek tűnik, valójában komoly üzenettel bír az alkoholmentes hónap, amelyhez helyi fiatalok is csatlakoztak.

Pungor Csaba

Perák Denis, Tóth Dávid és Földesi Marcell betartják a Száraz Novembert. Fotó: Unger Tamás

Nem mindegyik kezdeményezés értelmetlen, amelyet külföldi mintára átvesznek a magyarok. Angliából indult világhódító útjára a Száraz November, amelynek célja, hogy bátor vállalkozók az év utolsó előtti hónapjában nem fogyasztanak alkoholt. Tavaly több ezren csatlakoztak a programhoz és úgy tűnik, hogy a szombathelyi fiatalokat sem hagyja hidegen a téma. Az alkoholmentes hónapot úgy hirdették meg a szervezők, hogy mindenki tehet a magasabb életminőségért és a generációkon átívelő hírnévért. Ugyanakkor csak a felhívás önmagában nem elegendő, tenni is kell a sikerért. Még csak második alkalommal hirdetik meg Magyarországon ezt a kezdeményezést, mégis tömegeket mozdított meg Szombathelyen is. Leginkább a húszas éveikben járók vállalkoznak a feladatra.

- Természetesen mi is hallottunk már a Száraz Novemberről és nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk – mondta Földesi Marcell, aki egyetemista barátaival szigorúan üdítővel koccintott.

A fiatalok szerint nagyszerű lehetőség ilyenkor önmagunkat próbára tenni és a határainkat feszegetni. Ugyanakkor megtanítja az embert, hogy képes legyen nemet is mondani. Az egyetemisták sportolnak is, így az egészséges életmód híveként, csak alkalmakkor fogyasztanak alkoholt, akkor is mértékkel.

Perák Denis, Tóth Dávid és Földesi Marcell betartják a Száraz Novembert. Fotó: Unger Tamás

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az absztinencia-kampányt mennyire érzik meg a vendéglátóhelyek. Vajon az alkoholmentes hónap során mekkora visszaesést tapasztalnak az üzletvezetők?

- Erre nem igazán lehet válaszolni, hiszen a fogyasztási kedv állandóan változik- mondta Németh Szabolcs, az egyik szombathelyi vendéglátóhely üzemeltetője. Mérhető számadatot erről nem készítenek az üzletvezetők, viszont több érv is szól amellett, hogy valóban csökken az alkoholfogyasztási kedv. Elsősorban az ünnepi készülődés az, ami leköti az embereket, hogy majd december végén kieresszék a fáradtgőzt. A novemberi időszak leginkább az osztálytalálkozókról, valamint a kisebb családi összejövetelekről szól, így nem feltűnő, ha csökken az alkoholfogyasztási kedv. Amit nem sikerül értékesíteni hétköznap, azt a hétvégi rendezvények kompenzálják.

Németh Szabolcs azt is megjegyezte, hogy azok a vendéglátóhelyek, amelyek kiegyensúlyozott üzletmenettel bírnak, valamint állandó vendégkörrel rendelkeznek, számottevő változást nem tapasztalnak, függetlenül az alkoholmentességet hirdető a Száraz Novembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában