Karácsonyváró sorozat

2017.12.09. 09:00

Elhoztuk tökéletes diós és mákos bejgli titkait

Karácsonyváró sorozatunkat egy ugyancsak elmaradhatatlan ünnepi csemegével, a bejglivel folytatjuk. Annak is hagyományos változataival: a dióssal és a mákossal. 

Tersztyánszky Krisztina

Ha korán megsütjük, érdemes karácsonyig eldugni az éhes szájak elől Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Fotó: sfgndfgn

 

Bolla Lászlóné Irénke

Bizonyára sok háziasszonynak megvan a saját, jól bevált bejglireceptje. Azoknak viszont, akik bizonytalanok, vagy még csak most kezdik, Bolla Lászlóné Irénkétől kértük el az elronthatatlan bejgli receptjét, fűszerezve néhány jótanáccsal.

Irénke szerint a bejglit már egy-másfél héttel az ünnep előtt megsüthetjük. Műanyag fóliába tekerve, szobahőmérsékleten tárolva friss marad karácsonyig. (Ha közben meg nem esszük...)

Ha korán megsütjük, érdemes karácsonyig eldugni az éhes szájak elől Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók a tésztához, 2-2 mákos, illetve diós rúdhoz: 50 deka liszt, 25 deka margarin vagy vaj, 5 deka cukor, csipetnyi só, egy tojás, 2 deka élesztő vagy egy tasak instant élesztő, másfél deci tejföl, szükség szerint kevés tej, egy citrom leve és reszelt héja, valamint egy egész tojás a lekenéshez. 

A diótöltelékhez: 20 deka darált dió, 20 deka porcukor, egy csomag vaníliás cukor, fél deci tej, egy narancs reszelt héja és leve, kevés fahéj, egy evőkanál rum, ebbe áztatva 5 deka mazsola, szükség szerint egy evőkanál zsemlemorzsa. A máktöltelékhez: 20 deka mák, 20 deka porcukor, egy citrom reszelt héja és leve, kevés fahéj, 5 deka mazsola egy evőkanál rumba áztatva.

Bolla Lászlóné Irénke

Először a margarint a cukorral és a tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, belehintjük az instant élesztőt, a sót, a citrom héját, és beleöntjük a levét, a tejfölt és a szükség szerinti mennyiségű tejet. Közepesen kemény, jól kezelhető tésztává dolgozzuk ki. Négy cipót formálunk belőle, ezeket egyenként fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát, de az sem baj, ha egy éjszakán át.

A hűtőből kivéve lazán átgyúrjuk, és lisztezett deszkán öt milliméter vastagságú téglalap alakú lapokra sodorjuk.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A diót és a mákot is a cukorral együtt ledaráljuk. A fűszereket hozzáadva kevés tejjel elkeverjük, esetleg egy evőkanálnyi házi baracklekvárt is adhatunk hozzá. Mindegyiket két-két részre osztva a tésztalapokra kenjük.

A tészta két végét behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék

Érdemes a szabadon maradó tésztaszéleket lekenni tojással, hogy jobban összeragadjon a tekercs. A hosszanti végeket behajtva a téglalapokat se túl szorosan, se túl lazán föltekerjük. Felvert tojással körben megkenjük, majd 5-10 perc pihentetés után ezt még kétszer megismételjük. Így lesz szép márványos a bejgli teteje. Az utolsó lekenés után villával megszurkáljuk, hogy a gőz könnyebben elszálljon, és a tészta ne repedjen meg. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Ha megszurkáljuk sütés előtt, nem reped ki a bejgli teteje

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!