Vas Népe konyha

2017.12.15. 15:00

Mákos laska, ahogy a szalafői Banyaklub tagjai készítik

Így karácsony előtt egy-két héttel sok helyen kerül az asztalra egy finom és olcsó étel, a mákos guba. Szalafőn a Banyaklubnak nevezett, idős hölgyekből álló tízfős csapat megmutatta, milyen változatot készítenek az Őrségben, ami nem más, mint az ízletes mákos laska. 

Tersztyánszky Krisztina

A mákos laska az ünnepvárás jellemző étele Fotók: Tersztyánszky Krisztina

 

A laskakészítés rejtelmeibe Törő Sándorné Zsuzsi néni avatott be bennünket, ám a szalafői közösségi házban vele együtt ott tüsténkedett a klub összes tagja. A gyakorlott háziasszonyok egymás keze alá dolgozva, nagy egyetértésben végezték az egyes műveleteket.

A vékonyra nyújtott tésztát a tepsi aljába igazítjuk, megszurkáljuk és megsütjük

Egy egyszerű tésztát gyúrtak, amiből a mákos laska mellett még valamint csutris és almás bélest is sütöttek.

Hozzávalók a tésztához: egy kiló liszt, körülbelül hat deci víz, csipenyi só, egy evőkanál ecet és tetszőlegesen olaj. Az ecet azért kell a tésztába, mert így könnyebben nyújtható. A mákos laskához 15 deka darált mák és 15 deka porcukor keveréke, a leöntéshez három deci forró tej. A béles töltelékéhez reszelt alma kevés cukorral, fahéjjal ízesítve, illetve reszelt csutrirépa vagy más néven karórépa, kinyomkodva, kevés zsíron kevés tej hozzáadásával megpárolva, ízlés szerint cukrozva.

A megsült laskát kézzel szaggatjuk egy tálba, utána leöntjük tejjel, hogy puhuljon

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és abból hat egyforma cipót formázunk. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk.

Az asszonyok két cipóból készítettek laskát, természetesen az egész tésztát használhatjuk erre a célra. A pihentetett tésztából egyenként körülbelül három milliméteres lapot nyújtunk, tepsibe vagy sütőlapra rakjuk, villával megszurkáljuk és tíz perc alatt megsütjük. A kisült két lapot kézzel cserép- vagy üvegtálba szaggatjuk, leöntjük a forró tejjel, majd konyharuhával duplán letakarjuk, hogy jól megpuhuljon. Közben többször átkeverjük. Amikor már jól megázott a tejben, hozzákeverjük a cukrozott mákot. Azon melegében is, hidegen is fogyasztható.

Ha változatosabb fogásokat szeretnénk, a maradék négy cipóból készítsünk bélest. Ehhez is először vékonyra nyújtjuk a pihentetett tésztát, majd a közepére halmozzuk a reszelt almát, illetve a reszelt, előre megpárolt csutrirépát. A tészta széleit behajtogatjuk, először jobb- és baloldalt, majd alul és felül is úgy, hogy a felhajtott lapok teljesen eltakarják a tölteléket. Villával megszurkáljuk, kizsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. Ennek egy kicsit több idő kell, mint a laskának.

Törő Sándorné, Zsuzsi néni, a „Főbanya”

Szeletelve vagy kockákra vágva és tejföllel leöntve tálaljuk.

A mákos laska az ünnepvárás jellemző étele Fotók: Tersztyánszky Krisztina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában