2018.02.07. 07:00
Belefőzhetjük akár a húslevesbe is a fekete retket
Az őszi-téli zöldség gyógyító hatását már az ókori Egyiptomban felismerték, de ma kevesen ismerik.
A fekete retek jó élettani hatása évszázadok óta ismert Fotó: Borsos Renáta
Írásos feljegyzések szerint annak idején a piramisokat építő rabszolgáknak adták azért, hogy erejüket megtartsák. A népi gyógyászatban is évszázadok óta alkalmazzák a fekete retket számos panasz orvoslásra. Egyebek mellett kiváló emésztésjavító, epekőképződés-gátló, illetve féreghajtó, de ugyancsak hatásos megfázásos megbetegedésekben, köhögés ellen, jó a rekedtség megszüntetésére. Illóolajban, fehérjében, továbbá szénhidrátban gazdag.
Magas a C-vitamin-, kalcium-, vas- és foszfortartalma, erős immunrendszer-erősítőnek bizonyul, így hatékony lehet az influenzás időszakban védekezésképpen, vagy akár a betegség esetén ki-egészítő táplálkozásként, a gyorsabb felgyógyulás érdekében.
A fekete retek alakja lehet hosszúkás vagy kerek, gumója fekete, héja vastag, mely alatt a hús hófehér. A kesernyés és csípős ízvilág azt mutatja, hogy gazdag mustárolajban és egyéb antioxidáns hatású vegyületekben. Lúgosító hatással is bír,
segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. A fekete retek gyökerét belefőzhetjük a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, hogy még tovább gazdagítsuk az amúgy is gyógyító hatású levest.