ökodizájn

2018.02.15. 13:00

Valójában már műalkotások- a paverpol egy izgalmas technika

A paverpol néhány éve újdonságként került Magyarországra, forradalmasítva a kreativitásban rejlő lehetőségeket. Nem csak a művészek alkotnak ezzel a technikával, bárki kipróbálhatja.

Kovács Ágnes

Kihasítanak egy pillanatot az örökkévalóságból Fotó: VN-archív

Az alapja egy levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyag. Ezt textil, papír, selyem, puha bőr, gipsz és más természetes anyagokkal lehet felhasználni. Azért is örvend nagy népszerűségnek, mert a lim-lomok, kacatok nyernek általa új értelmet, tehát a paverpol az újrahasznosítás, az ökodizájn lehetőségét is magában foglalja. Megalkotója Josefine de Roode, holland művész.

De nem mindegy, milyen terveket dédelget az, aki meg akarja tanulni ezt a technikát, hobbi kézműves szeretne lenni, akinek boldogságot jelent az alkotás, csak saját örömére tevékenykedne, vagy megpróbálná inkább az oktatói képzést, hiszen erre is van mód. A dolog rengeteget tanulással, az alapanyagokkal és a festékekkel való megismerkedéssel jár.

Falióra, szalvétagyűrű, gyertyatartó, lámpaernyő, képkeret, vagy egy könnyű kis csésze, amelyből éppen kiömlik a kávé. Egyetlen pillanatot hasít ki az életből, megőrizve azt az örökkévalóságnak.

Kihasítanak egy pillanatot az örökkévalóságból Fotó: VN-archív

A paverpolosok birodalmát hatalmas doboznyi csipkék, aranyszalagok, áttetsző kelmék alkotják. A tárolókban különleges papírok, szárított bogyók, termések, gombolyagnyi fonalak lapulnak.

A polcokon színes tégelyek sorakoznak, benne ezüstösen fénylő festékek vagy csillogó mázak. Ecsetek és persze ollók, akár egy titkos szertartás kellékei.

Így készül

De hogy is készül? Egy tejföl-állagú ragasztóval kell bekenni a felületet: furnért, fát, lemezt, dobozt, kartont, bármit, amit alapnak választunk. Aztán jöhetnek a gyönyörű kelmék, tárgyak, termések, kis plasztikák, apró gipszformák. Ez a tejfölszerű anyag az alap.

A szobrocskák, apró álarcok, pillangók, angyalfejek máshogyan születnek: őket porból készítjük, ahogyan a gipszet, úgy kell vele bánni. Ez érdesebb állagú, kicsit olyan, akár a gyurma. A tejfölszerű anyagba kell belemártani a textilt, elhelyezni, szépen eligazgatni, mert az úgy köt majd meg. Kicsit hasonlít a gyűrt bőrhöz is. Ha gyorsítani szeretnénk a száradást, „csalhatunk” forró levegővel, azaz hajszárítóval.

A művekhez használhatjuk a paverpol speciális anyagait: az akrilfestéket vagy az antikoló pasztát. A paverpol ökotudatos tevékenység, szinte az összes alapanyag újrahasznosított, így bárki kipróbálhatja, a kreativitásnak csak a képzelet szabhat határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában