KÖRKÉP

2018.02.05. 12:00

A smoothie-k télen is jó vitaminforrások

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a smoothie-k, készen is kaphatók, de úgy a legjobb, ha magunk csináljuk.

Kovács Ágnes

A sokféle alapanyagból igazi vitaminbomba lehet Fotó: VN-archív

 

A sokféle alapanyagból igazi vitaminbomba lehet Fotó: VN-archív

A smoothie (angol szó, jelentése: sima) krémes állagú, gyümölcsből és (vagy) zöldségből készített édes, esetleg sós ital, amely éppúgy kiváló vitaminforrás télen, mint nyáron. A turmixoktól elsősorban abban különbözik, hogy növényi összetevőkből áll, hígítása nemcsak tejjel vagy joghurttal történik, hanem vízzel is, de remek smoothie készíthető gabona- és magitalok hozzáadásával is. Németh-Hindi Fatima kedvenc smoothie-receptjeit osztja meg a Vas Népe olvasóival, hiszen azok tökéletesen hozzájárulnak az egészséges étrendhez.

A smoothie több puszta innivalónál, mert vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, laktató és rengeteg verziója létezik. Mindenki bátran szabadjára engedheti a fantáziáját az ízek, színek kigondolásánál. Fatima mostanában talált rá erre az étrendkiegészítőre. Az élénk színű, krétaporra hasonlító vitaminbombák, gyümölcsök, és zöldségek porított esszenciái, rengeteg vitaminnal és nyom-elemmel. Fatima szereti kiegészíteni az amúgy is egészség étrendjét smoothie-val, hogy a betegségeket megelőzze.

Most pedig lássuk a recepteket:

Trópusi gyümölcsös smoothie: 200 gramm fagyasztott trópusi gyümölcskeverék (mangó, ananász, kókusz is lehet benne), 1 banán, 2 evőkanál natúr, görög joghurt, 1 evőkanál juharszirup, 2,5 deciliter kókusztej.

Zöld smoothie: 200 gramm fagyasztott brokkoli,1 banán,1 alma (pink lady, mert ez finom édes) apróra vágva, 1 evőkanál citromlé, 2,5 deciliter ananászlé, fél lime, 1 teáskanál vitaminpor.

Epres-banános smoothie: 200 gramm fagyasztott eper, 1 banán, 2 evőkanál görög joghurt, 1 evőkanál juharszirup, 2,5 deciliter mandulatej, 1 teáskanál vitaminpor.

Elkészítésük: a smoothie elkészítéséhez szükség van egy nagy teljesítményű turmixgépre vagy botmixerre.

A hozzávalókat vágjuk kisebb darabokra, akár kockákra, és tegyünk mindent a turmix tartójába. Addig kell turmixolni, amíg egészen selymessé, sűrűvé nem válik. A tálaláshoz jó nagyméretű üveg-, fogantyús- vagy limonádéspohár ajánlott, hogy tökéletesen látszódjanak a csodásan élénk, vagy éppen pasztell színek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!