A fogyáson túl

2018.03.21. 17:30

A pszichológus a Markusovszky kórházban gyakran kezel anorexiás betegeket

Csontsoványra fogynak, mégis kövérnek érzik magukat. Sokan közülük szó szerint a végsőkig elmennek. Anorexia nervosa: a szóösszetétel riasztó diagnózist takar.

Kovács Ágnes

Móritz Márta szerint a terápia és a család csak együtt segíthet Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Móritz Márta klinikai gyermek szakpszichológus a Markusovszky kórházban gyakran kezel anorexiás betegeket. A szakember úgy véli, a médiának egyáltalán nincs olyan drasztikus hatása, mint ahogyan azt gondoljuk. Ez a betegség számos okra visszavezethető. A sok közül csak az egyik a médiából ránk zúduló parancs: légy vékony! Sokkal összetettebb ez a betegség. A pszichológus úgy véli, elsősorban lelki eredetű. Az anorexiás betegség hátterében jellegzetes családszerkezet állhat. Ezt úgy hívják: összeolvadó család. Egy együtt élő közösségben az a szerencsés, ha minden családtagnak megvannak a saját határai. Az ilyen típusú famíliákban azonban nem tartják tiszteletben a magánszférát.

Móritz Márta szerint a terápia és a család csak együtt segíthet Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Fontos szerepe van a szülőnek is

A szakember szerint egy édesapának nem ajánlott rányitni a fürdőben tisztálkodó nagylányára, ahogy arról sem kell feltétlenül tudnia, hogyan alakul a gyermek ciklusa. A kamaszlány testére vonatkozó minősítő megjegyzések használata sem vezet jóra. A szülő ezeknél a gyerekeknél gyakran túlságosan rajta tartja a szemét a kiskamaszon. Az ilyen fajta túlzott kontroll és ellenőrzés nem vezet jóra. Gyakori tapasztalat, hogy ezekben a családokban óriási az elvárás. A kezelések alatt általában pont azon stresszelnek a gyerekek, hogy lemaradnak az iskolában, nem tudnak olyan tempóban tanulni, mint annak előtte.

Nem a valóságos állapotot látják

Móritz Márta szerint a legnagyobb gond, hogy ezeknek a fiataloknak nem marad olyan terület az életükben, ahol dönthetnek. – Túlszabályozottak, az önkontroll gyakorlására nem marad semmi más, csak a táplálkozás. Tudattalanul alakul ki sok esetben, hogy megvonják maguktól az ételt – tette hozzá. A pszichológus úgy látja, ezek a fiatalok félnek a felnőttkortól. Elnyomják a másodlagos nemi jelleget, szeretnék, ha a hasuk a csípőjük és a mellük nem erősödne meg. A testképzavar olyan, mintha valami szemüvegen keresztül néznék magukat, folyton csúnyábbnak, kövérebbnek látják a testüket, mint amilyen az valójában. A legvégső pont, amikor elmarad a menstruáció. Felfüggesztett termékenységi állapot ez, eszükbe sem jut a betegeknek, hogy ellökik maguktól az életadás lehetőségét. – Volt egy lány, aki miközben várakozott, ült a kemény széken. Akkor vette észre, hogy fáj a hátsója. Mondtam neki, hogy ez azért van, mert csupa csont és bőr a teste, meséli a pszichológus. Néha tehát egy ilyen tapasztalás vezeti el a beteget az állapotának igazi megéléséhez – tette hozzá a pszichológus, aki szerint az anorexiások hűvösek, kedvetlenek, távolságtartók, nem nyílnak meg könnyen. Sőt, mivel nagyon nehezen élik meg ezt a kóros állapotot, nem is kommunikálnak róla szívesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában