Szigorodnak a törvények

2018.03.25. 11:28

Börtön jár a fecskefészkek leveréséért

Reviczky Gyula, talán kevéssé ismert verse, „Az üres fecskefészek” sorai járnak a fejemben, a költemény, amelyben a XIX. század lírikusa „a nyugalom kedves tanyájáról” ír nem kevés elfogódottsággal.

Pósfai Péter

Fotó: Pósfai Péter/ Vas Népe

Mert nyilván évszázadokon át elfogadott tényként kezelték a zsúpfedeles viskók gerendáinak árnyékában megbúvó rejtekeket, és a vízparti hajlékok tornácainak felső szegleteiben védelmet kereső jellegzetes madárodúkat, a sárból tapasztott fecskefészkeket. Jelenlétük természetes velejárója volt a hajnali csivitelésnek, s talán valami miatt a fészkek alá jutó szennyeződéseket is jobban tolerálták eleink.

Fotós: Pósfai Péter/ Vas Népe

Mindenesetre ahol fecskefészek volt, járt hozzá az olykor kevesebb, máskor több „melléktermék”. Talán, csak az elfogadás szándéka lehetett több, ma a legtöbb fecskefészkek alatt élő ember a megpróbáltatásait sorolja, s ha elfutja a méreg, képtelen mérlegelni…

Fotós: Pósfai Péter/ Vas Népe

A hírek most arról szólnak, hogy szigorodnak a törvények, s akár börtönt is kaphat, aki felindultságában kapanyelet ragad és leveri a kedves költöző madaraink fészkeit.

Fotós: Pósfai Péter/ Vas Népe

A dolog legfájdalmasabb része, hogy az amúgy télvíz idején csendes fészek a hazaérkező madarak megjelenésével, tehát éppen áprilistól válik mozgalmassá. A dolgos madarak nekilátnak a lehullott fészekfalak kijavításának, vagy éppen új fészkek készítésének. A fészek fő alapanya, – ahogy ezt megjegyeztük már -, a sár, melynek a falakhoz, no meg a gerendázatokhoz való hozzáerősítése nem kis feladat.

Ha pedig hibáznak, vagy a felhasznált matéria állagát, netán mennyiségét elvétik, bizony a földre is hullhat a fészkek építőanyagából. Ha pedig végre elkészül a fészek, kezdődhet a családalapítás… Legkevésbé sem kívánjuk ecsetelni, mivel jár a fiókák almának rendszeres tisztítása, mely nyilván ismét csak a háztulajdonosok bosszantását okozhatja. És ekkor elszabadul a pokol!

Április elseje után a szigorodó jogszabályok értelmében akár börtönbüntetés is fenyegeti a fecskefészkek oktalan tönkretevőit. Büntetni fogják a fészkeket leverő személyeket, csakúgy, mint az állatkínzókat, akik elzárják az utat az odúk bejáratánál a madárszülők elől, miközben az éhes fiókák lassú kínhalállal elpusztulnak.

Fotós: Pósfai Péter/ Vas Népe

Mert bármilyen furcsa, ez is megtörténhet a „gondolkodó ember” háza táján! Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szabályok módosítása önmagában elég volna. Talán tanítható, elmagyarázható ismeretekkel kellene felkeresni a modern kor emberét, s egyszer s mindenkorra véget vethetnénk a felesleges állatkínzásoknak.

Mert nemsokára itt a húsvét. Jön az erkélyeke, balkonokon szenvedésre ítélt, falatka ketrecekben kínlódó nyulak időszaka. De ez már egy másik történet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!