Küldjön Ön is!

2018.03.27. 17:41

Egyszerű és különleges húsvéti menüsor receptekkel I.

Nincs ideje, de valami igazán finommal várná vendégeit, szeretteit húsvét alkalmával? Összeállítottunk önöknek egy egész menüsort.

Gulyás Regina Olimpia

Az eredeti, nagyon sok esetben népi jellegű húsvéti díszítéseket az elmúlt években felváltották a pasztellszínek: a púder, a halványkék, halványzöld és társai, a terítékek, az ablakdíszek, a festett tojások színe is ezekkel harmonizál. Ma már ezeken a trendeken is túlléptünk, mostani összeállításunkban a natúrszínek dominálnak: a barna, a bézs, a törtfehér, ezek inkább a föld színei Fotók: VN-archív

Üdvözlő falatok:

Nagyszerű tormás sonkatekerccsel üdvözölhetjük vendégeinket. Hozzávalók:

  • 10 szelet gépsonka (téglalap alakú)
  • 18 dkg vaj
  • 4 ek liszt (csapott)
  • 5 dkg reszelt ecetes torma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • fehérbors

  • Ilyen egyszerűen elkészíthető: A sonkatekercshez 8 dkg vajat megolvasztunk, beletesszük a lisztet, és fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és a tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és besűrítjük, végül a sóval és a fehérborssal ízesítjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, és a lereszelt tormát, és robotgéppel krémesre keverjük. A tormakrémből félreteszünk egy keveset, majd a többivel megtöltjük a sonkaszeleteket, és felgöngyöljük. A félretett krémet habzsákba töltjük, és a tekercsek végeire rózsákat nyomunk Forrás: mindmegette.

    Főfogás: Fűszeres húscsíkok mediterrán salátával

    Isteni és gyors, olyan étel, amit szinte mindenki szeret.

    Hozzávalók:

    - feta

    - paradicsom

    - jégsaláta

    - olivabogyó

    - cékla

    - natúr joghurt

    - fokhagyma

    - balzsam ecet

    - csirkemell vagy zsírosabb disznóhús (60-70 dkg)

    - olaj

    - kakukkfű

    - fokhagymapor

    - bors

    -só

    - cayenne

    - oregánó

    - torma reszelve

    Elkészítés: vágjuk össze a húst, majd egy kis olajjal, s a felsorolt fűszerekkel és a tormával keverjük össze! 10 perc pihenés után forró serpenyőben süssünk rá kérget, majd öntsük fel 2-3 dl vízzel! Amikor ez elpárolgott, újra öntsük fel ugyanezzel a mennyiséggel, s süssük a serpenyőben, míg újra el nem párolódik.

    A zöldségeket hasonló méretű kockára vágjuk össze a fetával, majd rakjuk egy tálba. Minimális balzsamecetet, 2-3 gerezd fokhagymát és egy kis pohár natúr joghurtot összekeverve készítsük el az öntetet,majd öntsük az összevágott sajtra és zöldségekre!

  • Hozzávalók 4-5 főre:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 5 dl natúr joghurt
  • 2 citrom
  • friss vagy fagyasztott gyümölcsök (málna, eper, szeder, áfonya… bármi jó)
  • cukor vagy édesítő
  • Elkészítés: A tejszín verjük fel tejszínhabnak egy kis cukorral. A mascarponét keverjük ki a joghurttal, és reszeljük bele mindkét citrom héját, illetve nyomjuk bele fél citrom levét. Ezt ízlés szerint cukrozzuk, de ha épp vigyázunk a vonalainkra, akkor használjunk inkább nyírfacukrot/édesítőt, azzal is tökéletes lesz! Majd keverjük bele óvatosan a felvert tejszínhabunkat a masszába.

    Ha épp téli szezonban vagyunk, és nem kapunk friss gyümölcsöket, csak fagyasztottat, az sem gond – de akkor különösen ajánlom, hogy a gyümölcsök egy részét főzzük fel egy kevés cukorral (vagy édesítővel) és egy kis vízzel, majd főzzük, amíg nem sűrűsödik be, de még maradjon kicsit darabos a gyümölcs… és ezt is használjuk fel, mert ettől lesz olyan nagyon finom az édességünk.

    Most pedig vegyünk elő egy szép poharat/kelyhet, és kezdjük el rétegezni a finomságokat: az aljára 1-2 kanál krém, majd erre a felfőzött gyümölcsből pár kanál, majd pár szem friss gyümölcs – és ezután jöhet elölről az egész. Ezt így folytassuk, amíg be nem telik a poharunk, a tetejére gyümölcsöt szórjuk. Az egészet egy kis mentalevéllel díszíthetjük.

    Önnek is van kedvenc húsvéti receptje? Várjuk a [email protected], hogy megoszthassuk olvasóinkkal!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában