vesevilágnap

2018.03.01. 09:00

A nők érzékenyebbek a vesebetegségre

Világszerte jellemző, hogy a nőknél magasabb kockázattal fordul elő a vesebetegség, mint a férfiaknál. Ez lesz fókuszban a 13. vesevilágnapon a dialízisközpontban, ahol nyílt napot tartanak március 8-án 14 órától.

Merklin Tímea

Dr. Kulcsár Imre, dialízisközpont orvos igazgatója Fotó: Nagy Jácint

Az érdeklődők kérdéseire dr. Kulcsár Imre, a dialízisközpont orvos igazgatója és dr. Koppány Csaba, a Markusovszky kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa válaszolnak.

– A húgyúti fertőzések (például a hólyaghurut, és netán az ebből kialakuló vesemedence- gyulladás) száma a nőknél sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál. Ez elsősorban az anatómiával magyarázható – mondta el dr. Kulcsár Imre.

Dr. Kulcsár Imre, dialízisközpont orvos igazgatója Fotó: Nagy Jácint

Kockázatos terhesség

– A terhesség kiemelt kockázat. A világnak azon részein, ahol tilos a terhesség megszakítása, illegális módszerekkel próbálkoznak. Emiatt sok a fertőzés, amely vérmérgezéshez és akár heveny veseelégtelenséghez vezethet. Külön probléma a terhességi toxemia (preecclampsia), amely a terhesség harmadik szakaszában fehérjevizelés, ödémaképződés és magas vérnyomás tüneteivel jár (külön vagy együtt). Megtudtuk: ez a tünet-együttes a terhességek 3-10 százalékára jellemző. Nagy valószínűséggel jelentkezik, ha a kismama korábban már vesebeteg volt, vagy magas vérnyomásban szenvedett. Sajnos a legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszer és vízhajtó nem alkalmazható terhességben, ezért ilyenkor sokkal nehezebb ezen tünetek kezelése. A terhességi toxemia káros következménye lehet a magzat méhen belüli növekedésének gátlása (nő a kis súlyú újszülöttek száma, akik között felnőttként gyakoribb a vesebetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás), megnő a fejlődési rendellenességek kockázata, és a méhen belüli vagy a szülés utáni halálozás lehetősége. A heveny vese-elégtelenség súlyos, több szervet érintő funkciózavarral társulva (ilyen például a HELPP-szindróma) az anya életét is veszélyezteti. Rizikót jelent – a fejlett világra jellemző új jelenség –, hogy a nők átlagos életkora egyre magasabb a teherbe eséskor. Gyakoribb a toxemia azoknál, akik a mesterséges megtermékenyítés valamilyen formáját választották.

Autoimmun betegségek

– Veszélyforrások az autoimmun betegségek. Ilyen a fiatal korban jelentkező szisztémás lupus erythematosis (SLE), ami kilencszer gyakoribb hölgyeknél, a rheumatoid arthritis (RA, a sok-ízületi gyulladás egy formája), amely négyszer gyakoribb a nőknél, és a vesét szintén érintő szisztémás sclerosis (SS), amely 3-14-szer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál – mondta az orvos. – A vesepótló kezelésekben (dialízis, transzplantáció) részesülők közt világszerte mégis a férfiak dominálnak (kultúrák, vallások, szokások), és a transzplantációs várólistákon is több a férfi, mint a nő (Magyarországon majdnem azonos az arányuk). Élő donorként mégis több a női felajánló egy veseátültetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában