múlt a jelenben

2018.04.15. 20:00

A fazekasmesterség volt a kiemelt téma a szombathelyi Szent György-napi vásáron

Terepakadályok között versenyeztek az I. Szent György Torna lovasai. Múlt a jelenben címmel nyílt kiállítás a kerített házban.

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Mángorlót készített a szombathelyi Sátori Zoltán nem messze a skanzen bejáratától, az érdeklődőknek szívesen mesélt – míves vésője nyomán kirajzolódott a fából faragott eszközön a virágminta, a farkasfog-szegély és a magyar címer.

 

A kőszegszerdahelyi Kontha Cynthiával és Szűcs Arnolddal kicsit távolabb, a vásári forgatagban találkoztunk. Borokat kóstoltak, lángosoztak, kifejezetten élvezték a vásári hangulatot, örültek a napsütésnek. Fatálat vásároltak tányérokkal a háztartásukba, majd vettek egy készletet a barátaiknak is. A korondi tányéroknál is megálltak, hosszan időztek az erdélyi Mezőségből, Szék községből érkezett Dániel István standjánál, aki marhabőröveket, bőrmellényeket, irhakabátokat, parasztingeket is árult.

Rajta kívül számos hagyományos kézműves tevékenységet folytató árus kínálta a termékeit, idén is népszerűek voltak a házi készítésű, natúr- és biotermékek, lekvárok, sajtok, kolbászok, sonkák és a nyarat idéző melegben a limonádé. A látogatók szórakoztatására megannyi programmal készültek a szervezők: a nagyszínpadot szombaton a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája, vasárnap a Hangyaboly Zenekar, Veres Mihaela és az Ungaresca Néptáncegyüttes ifjú táncosai lakták be, de vándormuzsikus, bábszínház és dalkör előadása is megállította a nézelődőket.

Fotós: Nagy Jácint/Vas Népe

A textil- és fazekasműhelyben Szent Györgyhöz kapcsolódva volt sárkányfestés, zsugorfóliából sárkánymotívumos medált gyárthattunk; az „Egy kiló álom – agyagból” elnevezésű kreatív műhelyben a vállalkozókedvűek egy kiló agyagból elkészíthették saját megálmodott alkotásukat.

Folytatódott a kétnapos rendezvény tematikus koncepciója, az idén a fazekasmesterség került a figyelem középpontjába. Chlumetzky Ildikó szolnoki fazekas, népi iparművész alkotásai – lábasok, fazekak, korsók, sütőedények, étkészlet – a kerített ház három helyiségében kaptak helyet, kiállítása a Múlt a jelenben címet viseli.

Bodorkós Orrsolya fia Horváth Kende sárkányos motívumokat fest
Fotós: Nagy Jácint/Vas Népe

A művész, akit dr. Puskás Tivadar polgármester is köszöntött a kiállításmegnyitón, így beszélt munkáiról: – Az első két szobába az autentikus, népi edények, a harmadikba a modernebbek kerültek. Arra törekszem, hogy a népi forma- és színvilágot, funkciót felhasználva a mai modern konyhában használható edényeket készítsek. A hétköznapokat szeretném ünnepivé varázsolni ezekkel.

Chlumetzky Ildikó népi iparművésznek nyílt kiállítása a vásáron
Fotós: Nagy Jácint/Vas Népe

Először rangsoroló lovas futamok zajlottak, majd lovas terepverseny, de gyalogos párviadalokat, végül lovas hadi- és ügyességi játékokat is tartottak I. Szent György Tornán. A skanzenben most először megrendezett meghívásos viadalon lovas íjász, lándzsa vagy kopja és kard-szablya versenyszámban is nyolcan-tízen indultak. Marx Tibortól, a Magyar Történelmi Íjász Társaság képviselőjétől megtudtuk, egy lengyelországi skanzenben látott lovasíjász-verseny adta a program ötletét.

Rendhagyó, hogy nem kiépített sík pályán, hanem terepakadályok között versenyeztek a lovasok, akik láthatóan nagyon élvezték a megmérettetést.

Mónus József tradicionális távlövő íjász látványos bemutatójában gyönyörködhetett a közönség vasárnap délután. Mónus Jószef a skanzen dombjáról lőtte nyílvesszőit a rét irányába, egy zászló melletti almára célzott. Üdvrivalgás és taps fogadta, valahányszor csak centiméterekre az almától ért földet a nyílvesszője. Az összeverődött nézők vele együtt vonultak a földbe fúródott nyílvesszőkhöz ünnepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!