lóerő

2018.04.28. 14:00

Kódolt abroncsok – A néhány éves autógumi is újnak számít

Ezekben a hetekben több ezer autós keresi fel a szervizeket abroncscsere céljából. Az időszakos váltásokkor rendszeresen ellentmondásos információk látnak napvilágot a gumiabroncsok oldalán található DOT-jelölésről. Tiszta vizet öntünk a pohárba.

VN

A nem használt ötéves gumi felszerelése semmilyen műszaki veszéllyel nem jár Fotó: Shutterstock

A Magyar Gumiabroncs Szövetség a tavaszi abroncscsere kapcsán is fontosnak tartja, hogy az autósok tisztában legyenek azzal, mit jelent a DOT mögött lévő számsor. Ezzel összefüggésben az sem mindegy, hogy egy autógumi meddig vásárolható meg, és meddig használható biztonságosan.

Gyártás időpontja

A DOT-szám utolsó négy karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó négy számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Sokan az „idei” abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül változatlan formában és minőségben képes megőrizni.

A nem használt ötéves gumi felszerelése semmilyen műszaki veszéllyel nem jár Fotó: Shutterstock

Élettartam

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama tíz év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok öt éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis egy nem használt ötéves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb három év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés.

Óvja az adalékanyag

Miért számít újnak egy ötesztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy azokkal szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Azoknak az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

Még értékesíthető

Ugyan az abroncsok élettartama tíz év, a jó állapotú hatéves abroncsok is értékesíthetők, azzal a megjegyzéssel, hogy még négy évig javasolják használni.

A szervizek segítenek

Aki bizonytalan, annak a hivatalos szakszervizekben felvilágosítást adnak az általuk forgalmazott abroncsokkal kapcsolatban felmerülő – gyártásra, szerelésre, tárolásra – vonatkozó kérdésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában