2018.04.28. 11:00
Nincs ebédötlete a hosszú hétvégére? Adunk pár tippet!
Ezekkel a fogásokkal biztos a siker!
Fotó: mindmegette.hu
Hosszú hétvége. Vannak páran, akik számára szinte semmit sem jelent ez a fogalom, hiszen ugyanúgy munkával töltik a jeles napokat, mint egy sima hetet. A többség számára azonban a konstans négy napos pihenő garantált.
A mindmegette.hu-t segítségül hívva összegyűjtöttünk 3+1 receptet Olvasóinknak. Kezdjük is el.
1; MOZZARELLÁS CSIRKEMELL KOKTÉLPARADICSOMMAL
HOZZÁVALÓK
1 db csirkemellfilé
só
bors
2 ek olívaolaj
1 ek rozsliszt
fűszerpaprika
1 csomag mozzarella
2 db koktélparadicsom
petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd hosszában kettévágjuk, kinyitjuk a filét. Egy kicsit megklopfoljuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, és 1-2 órára betesszük a hűtőbe.
Amikor sütni szeretnénk, a serpenyőben az olívaolajat felhevítjük (egy teáskanálnyit félreteszünk), a rozslisztet összekeverjük a fűszerpaprikával, a húst beleforgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A serpenyőből a húst átborítjuk a sütőtálba, a mozzarellát felszeleteljük, és ráfektetjük a hússzeletre. A koktélparadicsomot felkarikázzuk, a húsra tesszük, a tetejére egy csipetnyi borsot, egy teáskanálnyi olívaolajat csorgatunk, és 15 percre a sütőbe toljuk.
Felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Bármilyen zöldségkörettel vagy krumplipürével nagyon finom.
2; GOMBÁS-CUKKINIS PALACSINTA
Második ételünkkel a vegetáriánusoknak szeretnénk kedveskedni.
HOZZÁVALÓK
2 ek cukkini (reszelt)
só
2 ek csiperke gomba (reszelt)
2 db tojás
2 ek tönkölybúza liszt
petrezselyemzöld
kapor
1 dl tej
ásványvíz
1 tk olaj (+ a sütéshez)
ELKÉSZÍTÉS
A reszelő durva fokozatán lereszeljük a cukkinit, megsózzuk, és 5-10 percig állni hagyjuk. A gombát is lereszeljük.
A tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Belerakjuk a kicsit kinyomkodott cukkinit, a reszelt gombát és az apróra vágott zöldfűszereket. Elkeverjük, majd hígítjuk a tejjel és egy kevés ásványvízzel, és beletesszük az olajat.
Olajon a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, majd minden palacsintát papírtörlőre szedünk, hogy leitassuk a felesleges olajat.
Ízlés szerint sajttal, fokhagymás tejföllel vagy körözöttel töltjük.
3; EGYSZERŰ RAKOTT KEL
HOZZÁVALÓK
1,5 kg kelkáposzta
só
50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
20 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
étolaj
bors
1 tk pirospaprika
1 pohár tejföl (nagy)
ELKÉSZÍTÉS
A káposztát négybe vágjuk. A torzsát kivesszük, sós vízben 15-20 percig főzzük. A rizst a szokott módon megpároljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg a saját levét elfövi. Megszórjuk a paprikával, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Egy tepsi aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a párolt rizs nagyrészét, megkenjük tejföllel, majd rátesszük a húst, rétegezzük újból rizzsel, végül befedjük a maradék káposztával, és meglocsoljuk a tejföllel.
Sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
+1; TEPSIS SERTÉSNYÁRS
Az előrejelzés szerint a hosszú hétvégén bőven lesz lehetőségünk összerittyenteni egy grill partit. Ehhez tökéletes alany lehet a tepsis sertésnyárs.
HOZZÁVALÓK
50 dkg sertéstarja
20 dkg kolozsvári szalonna
2 fej lila hagyma
1-1 db sárga és zöld kaliforniai paprika
só
frissen őrölt bors
1 tk oregánó
6 ek olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
A húst gondosan megtisztítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. A szalonnát szintén feldaraboljuk, a megtisztított hagymát cikkekre vágjuk. A paprikákat kimagozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.
Az előkészített alapanyagokat felváltva nyársakra húzzuk. Sózzuk és borsozzuk az oldalukat, majd meghintjük mindet oregánóval. Felforrósítjuk az olívaolajat, majd a nyársak minden oldalát aranyszínűre sütjük. Végül 180 fokos sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.
További ínycsiklandozó receptekért érdemes ellátogatni a mindmegette.hu oldalát.