ha megfelelők a körlmények

2018.05.01. 11:30

A betegjogokat kevesen ismerik – Lehetséges a szabad orvosválasztás

Elvileg mindenki tudja, hogy a betegeknek vannak jogaik. Azzal viszont, hogy pontosan melyek azok, kevesen vannak tisztában.

KOVÁCS ÁGNES

Farkas M. Mariann betegjogi képviselő a Humán Civil Házban tartott előadást Fotó: Nagy Jácint = Vas Népe

 

Farkas M. Mariann betegjogi képviselő a Humán Civil Házban tartott előadást Fotó: Nagy Jácint = Vas Népe

Farkas M. Mariann betegjogi képviselő ezen próbált változtatni, amikor szép számú érdeklődő előtt előadást tartott a Humán Civil Házban. Konkrét példákkal is illusztrált tájékoztatójában kitért azokra a helyzetekre, amelyek során a betegek jogaikat tudják érvényesíteni, és persze kötelességeiknek megfelelni. Ezeket a jogokat törvény foglalja össze, amelynek alapvetése, hogy a betegnek alapvetően joga van az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. A teljesség igénye nélkül idézzük fel a törvény néhány fontosabb elemét! Például azt, hogy az egészségügyi ellátás nem ingyenes. Akinek van egészségbiztosítása, annak az ellátásért az esetek többségében nem kell fizetnie. Vannak olyan ellátások, amelyeket részben vagy teljes egészében a betegnek kell kifizetnie, ezt azonban minden esetben előre közölni kell a beteggel. Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, fájdalmának csillapításához, szenvedéseinek enyhítéséhez. A betegnek ahhoz is joga van, hogy ellátását az általa választott orvos végezze. Azonban a szabad orvosválasztás feltétele, hogy az megfeleljen a beteg állapota által indokolt szakmai követelményeknek, a beteg jogosult legyen az ellátásra, az orvos a feladat elvégzésére. A beteg ugyanakkor – az emberi méltósághoz való joga alapján – nem tekinthető a gyógyítás puszta tárgyának. Az ellátás során a beteg jogainak gyakorlásában csak az állapota által indokolt ideig és mértékig korlátozható. Az ellátók kötelesek tekintettel lenni a beteg szeméremérzetére; a beteget csak méltányolható okból és ideig szabad várakoztatniuk. Ezekből az alapvetésekből is látható, hogy a betegjogok és kötelességek halmaza mennyire bonyolult dolog. Érdemes tehát adott esetben a törvény szövege felől az interneten tájékozódni – vagy felkeresni a betegjogi képviselőt, akinek elérhetősége minden egészségügyi intézményben kifüggesztve megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában