Fogápolás

2018.06.20. 12:00

A rendszeres szűrés a szép mosoly titka

Magyarországon a lakosság csaknem 80 százalékának van valamilyen fog- vagy fogínybetegsége. A rendszeres kontrollvizsgálattal és a megfelelő szájápolással megelőzhető ezek kialakulása. Az ilyen betegségeket semmiképp sem szabad félvállról venni, hiszen ha nem kezelik őket, akkor hosszú távon akár szív- és érrendszeri betegségeket is okozhatnak.

Lakosi Gabriella

Tóth Hajnalka dentálhigiénikus: nem mindegy, milyen fogkefét választunk Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Tóth Hajnalka dentálhigiénikus elmondta, sokan sajnos nem ismerik a fogmosás helyes technikáját. Ez komoly probléma, hiszen hiába nyúlunk naponta akár többször is a fogkefe után, ha nem megfelelően tisztítjuk a fogainkat. A leggyakoribb hiba az, hogy sokan azt gondolják, minél erősebb a fogkefe sörtéje, annál hatékonyabb. Ez azonban koránt sincs így, a túl erős súrolással megsérthetjük az ínyt, ami akár komoly problémákhoz vezethet.

Tóth Hajnalka dentálhigiénikus: nem mindegy, milyen fogkefét választunk Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Tanácsos inkább puhább és kisebb fejű kefét választani és odafi gyelni arra is, hogy megtisztítsuk az ínyt és a fogközöket. Utóbbi feladathoz pedig már lehet kapni úgynevezett fogköztisztító keféket. Ezeket biztonsággal használhatja bárki, hatékonyabbak mint a fogselyem, és annak a veszélye sem áll fent, hogy az ételmaradékot véletlenül belenyomjuk az ínybe, ahelyett, hogy eltávolítanánk azt. A legbiztosabb és legjobb döntés egyébként az, ha felkeresünk egy szakembert, aki megmutatja a személyre szabott, helyes fogmosási technikát, és segít kiválasztani a megfelelő fogápolási eszközöket. A helyes technikán kívül más dolgokra is megéri fi – gyelmet fordítani – tette hozzá Tóth Hajnalka. Ilyen például az, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat és lehetőleg külön kefét használjunk az reggeli és az esti tisztálkodáskor. Ez azért fontos, mert így a sörtéknek van idejük kiszáradni, kevésbé telepednek meg rajtuk a baktériumok. Fontos az is, hogy megfelelő időközönként vegyünk új fogkefét. Ha pedig savas ételeket, például gyümölcsöt eszünk – ami érzékennyé teszi a fogzománcot – akkor az étkezés után legalább fél órát várjunk, mielőtt fogat mosnánk. Ha mindent jól csinálunk, akkor is érdemes legalább félévente ellátogatni a rendelőbe. A lyukas fog ugyanis nem mindig fáj, ilyenkor nincs jel arra, hogy baj lenne. Sokan csak akkor mennek orvoshoz, ha fájdalmaik vannak, vagy már nem elégedettek a mosolyukkal. Ez komoly hiba, a megelőzés ugyanis mindig hatékonyabb módszer. Aki például hajlamos a fogkőképződésre, jól teszi, ha a fél évet sem várja ki, és negyedévente megy vizsgálatra, fogkő-eltávolításra. Ezzel akár komoly fogínybetegségeket is megelőzhet. Elterjedt tévhit az is, hogy a gyerekeknél kevésbé kell fi gyelni a fogápolásra, hiszen a tejfog úgyis lecserélődik. A rossz fog náluk is komoly fájdalmakkal járhat, sőt van olyan eset, mikor az elhanyagolt tejfogak miatt a csontfog is már lyukasan nő ki. A legjobb, ha már a fogak megjelenésekor, egészen kis korban elkezdjük megtanítani a gyereknek, hogy hogyan mosson fogat. Fontos az is, hogy gyerekfogkrémet használjunk, hiszen ezekben kevesebb a fl uorid és a tejfogaknak megfelelő mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat.

A rendszeres orvoslátogatás is fontos már a legkisebbeknél is, hiszen így megbarátkoznak a rendelővel, és később nem fognak félni a fogorvosi székben. Ráadásul egy szuvasodó tejfognál még akár meg is állítható a folyamat, ha elég hamar észreveszik azt – mondta a dentálhigiénikus. Ilyenkor van rá esély, hogy nem kell fúrni és tömni a fogat, bizonyos esetekben elég lehet egy barázdazáró kezelés, ami pedig szerencsére teljesen fájdalommentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!