Hirdetés

2018.06.30. 10:14

Így alakítsd ki a megfelelő konyhai világítást

A világítás megadja otthonunk hangulatát. Ez igaz a konyhára is, ahol fontos, hogy lássuk, mit csinálunk. A napfény mellett szükségünk lesz mesterséges fényforrásokra is, amelyeket csak okosan kell elhelyezünk.

A világításnak a közérzetünkre is van hatása: inkább sok kisebb fényforrásban gondolkodjunk, mint egy brutálisan erős főfényben. Persze vannak praktikus szempontok is a konyhai lámpák kiválasztásánál: mekkora teret kell bevilágítani, milyen tevékenységhez szükséges az adott lámpa, szeretnénk-e dekorációs fényt és ott van még a dizájn szerepe is.

Összetett feladat

Ma már egyáltalán nem egyszerű egy konyhát okosan megvilágítani. Sok szempontot kell figyelembe venni. Az első, hogy tisztán konyháról beszélünk-e? Azaz, a helyiségben csak a konyha található, vagy egybe van az étkezővel? Esetleg amerikai konyhás a nappalink, mert ekkor három funkciót is betölt a szoba, és ezesetben mindegyikhez szükséges a megfelelő megvilágítás.

Legyen az a vezérelvünk, hogy a munkafolyamatok közben jól lássunk! Az előkészítéshez, a sütéshez, főzéshez, tálaláshoz, majd a mosogatáshoz és elpakolás is kell az optimális fény a konyhában.

A konyha okos megvilágítása

A főfény, az általános világítás lehetőség szerint középen legyen és világosabb árnyalatú lámpabúrát részesítsük előnyben. A választék határtalan, lehet klasszikus csillár, modern függeszték (belmagasságot figyelembe véve) vagy akár egy retro darab is. Arra törekedjünk, hogy a konyhai lámpákat szimmetrikusan próbáljuk meg elhelyezni.

Tehát a központi főfény mellett általában szükséges a konyhapult megvilágítása azért, mert például egy felső polc vagy szekrény, illetve mi magunk is beárnyékolhatjuk a munkafelületet. Ezért is kell ide mindenképpen valamilyen „extra” világítás. Ez lehet egy modern LED-szalag vagy beépíthető lámpa is (spot lámpa vagy fénycső).

A főzőlap fölé is kerüljön egy kisebb fényforrás, de figyeljünk arra, hogy az étel kifröccsenhet, ezért itt erősen javasolt a fölülről történő megvilágítás, vagy ha falikart szeretnénk, akkor az megfelelően biztonságos legyen és kellő távolságra rakjuk. Ha szereltünk be páraelszívót a tűzhely fölé, annak általában van lámpa funkciója is, akár az már elegendő lehet ide.

Gondoljunk arra, ha például a mosogató nem az ablak előtt van, akkor ehhez a feladathoz is kell konyhai lámpa. Attól függően, hogy van-e a mosogató felett konyhaszekrény vagy polc, szerelhető arra is a lámpa. Ha nincs, akkor be lehet lógatni egyet, vagy szintén jöhet egy design lámpa – falikar változatban. Itt a balesetek megelőzése miatt a kiválasztásnál vegyük figyelembe a vízállósági szabványokat is.

Praktikus tanácsok

Lehetőség szerint legyenek külön kapcsolhatóak a konyhai lámpák, általában nem szoktuk az összes világítást egyszerre használni, az izzók pedig fehér fényűek és napfény spektrumúak.

Igazán kellemes hangulatvilágítást adhat a felső szekrénybe süllyesztett világítás, vagy az irányított fényű spot lámpákkal kiemelhetjük konyhánk egy-egy hangsúlyozandó részletét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!