Minden ötödik embernek rossz

2018.06.29. 16:00

Parlagfű: 4,8 millió forintos büntetést szabtak ki tavaly az irtás elmulasztása miatt

A nyár sokaknak egyet jelent az allergiával. Azért, hogy minél kevesebben küzdjenek ezzel a problémával, már évek óta kötelező irtani ezt a növényt, ami amúgy a termőföldek gazdáinak is sok bosszúságot okoz, hiszen elveszi a területet a vetés elől.

Lakosi Gabriella

Ha valakinél parlagfüves területet találnak, azt nem kötelező felszólítani a gyomlálásra, de elrendelhető a kényszerkaszálás Fotó: VN-archív

Fotó: VN-archív

A parlagfűről érdemes tudni, hogy márciustól kezd kelni, és áprilisban a napfény és az emelkedő talajhőmérséklet hatására már tömegesen csírázik. Idén az átlagnál hidegebb tavaszi időjárás következtében később, április elején indult meg a parlagfű csírázása. Azokon a területeken, ahol a kelést követően aszályos volt az idő, a csíranövények jelentős része elpusztult. A csapadékkal jobban ellátott területeken azonban az előző évekhez hasonló gyomnövény-borítottság tapasztalható. A növény virágai időjárástól függően júliustól jelennek meg, és a virágpor szóródása egészen a fagyok beálltáig tart.

Június 30-áig kell kiírtani

A parlagfű elleni fellépést jogszabályok is rögzítik. A földtulajdonosok kötelesek minden évben június 30-áig kiirtani ezt a növényt. A hatóságok – belterületen az illetékes jegyző, külterületen a kormányhivatal – július 1-jétől a vegetációs időszak végéig folyamatosan ellenőriznek majd. Ezt idén is a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának a bevonásával, több alkalommal a levegőből is megteszik.

Ha valakinél parlagfüves területet találnak, azt nem kötelező felszólítani a gyomlálásra, de elrendelhető a kényszerkaszálás Fotó: VN-archív

A lakossági bejelentések

számos csatornán keresztül érkeznek Vas megyében is – tudtuk meg Szabó Lajostól, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály főosztályvezető-helyettesétől. A leggyakoribb a telefonos megkeresés, illetve a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is kapnak információkat. Ezeket soron kívül, legfeljebb öt napon belül ellenőrzik. Ha valakinél parlagfüves területet találnak, azt nem kötelező felszólítani a gyomlálásra, hanem közérdekű védekezés elrendelésével a hatóság külső vállalkozóval elvégezteti a „kényszerkaszálást”. Annak költségét a növényvédelmi bírsággal együtt ki kell fi zetnie a föld tulajdonosának. Ennek mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke. Súlyosbító tényező, ha valakivel szemben korábban már indult ilyen eljárás – tette hozzá Avar Kálmán, a Szombathelyi Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője. 2017-ben országosan 243 eljárás indult, és 4,8 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki a kormányhivatal parlagfű miatt. Vas megyében 71 esetben intézkedtek, itt összesen 128 hektárnyi terület volt parlagfűvel fertőzött. Szabó Lajos elárulta, az ilyen területek száma és nagysága az előző évekhez képest folyamatosan csökken megyénkben. Ebben szerepet játszott az is, hogy a földhasználók már külső kényszer hatása nélkül is elvégzik a munkát, amely a korábbi évek hatósági intézkedéseinek is köszönhető.

Az ellenőrzések során azt tapasztalták, hogy a gazdálkodók az aratás után azonnal elvégezték a tarlóhántást is. A gyomirtás is eredményesebb volt az utóbbi években. A parlagfű-fertőzöttség így leginkább a szója- és a napraforgóföldeket érintette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában