Főleg kutyákat temetnek

2018.06.08. 14:00

Több lehetőség közül választhat megyénkben is, aki méltó módon búcsúzna kedvencétől

Egy kisállat elvesztése komoly fájdalommal jár, hiszen a legtöbben családtagként tekintenek a házi kedvencekre. Szerencsére már Vas megyében is több lehetőség közül választhat az, aki méltó módon szeretné örök nyugalomba helyezni négylábú barátját.

L. Gabriella

Rétfalvi Imre (szemben) üzemelteti a temetőt. A képen fiával, Zoltánnal Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Sokan a saját kertjükben temetik el háziállatukat. Erre a hatályos szabályok szerint akkor van lehetőség, ha a talajvíz legalább 1,5 méter mélyen van a kertben – és nem lépjük át az évi 100 kilogrammos határt. Figyelni kell még arra is, hogy a szomszédos telektől legalább másfél méterre ássunk, ha ilyen módon adnánk meg hű társunknak a végtisztességet.

Rétfalvi Imre (szemben) üzemelteti a temetőt. A képen fiával, Zoltánnal Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

A másik lehetőség pedig a hamvasztás.

Bár a megyében nincsenek erre szakosodott cégek, az országosan működő vállalatok nagy része házhoz is megy, így ezzel a lehetőséggel is sokan élnek a Vasban. A hamvasztás többnyire másfél-két óráig tart, akár még egy kis szertartást is lehet kérni. Ebben az esetben a gazdi kiválaszthatja az urnát és megtarthatja a hamvakat; aztán akár szét is szórhatja vagy el is temetheti, ha nem szeretné otthon tárolni.

Az állatkórház is nyújt hasonló szolgáltatást – mondta el dr. Varjú Gábor állatorvos. Ha hozzájuk viszi be valaki eltávozott háziállatát, akkor a tulajdonos nem kapja meg a hamvakat. Az állatorvos hozzátette, hogy természetesen ebben az esetben is megfelelő körülmények között történik az eljárás. Hozzájuk egyébként nem csak kutyák és macskák kerülnek így: gyakran találkoznak például hörcsögökkel.

Kisállattemető

Ha valakinek ezek közül a lehetőségek közül egyik sem felel meg, választhatja a kisállattemetőt, ahol jelenleg majdnem 700 állat van eltemetve a törvényeknek megfelelően. Rétfalvi Imre, a hely üzemeltetője elmondta: komoly szabályozás szerint dolgoznak, parcelláznak, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Őket is bárki hívhatja, ünnepnapokon és hétvégenként is. Igény szerint elmennek az elpusztult állatokért, szinte 24 órás szolgálatban vannak – tette hozzá. A gazda azt is eldöntheti, hogy részt szeretne-e venni a temetésen. A legtöbben ilyenkor kimennek a temetőbe, csak kevesen vannak, akik inkább már csak a kész sírt látogatnák. Ezután mindenki maga gondozza a nyughelyet, ahová általában kedvenc takarójukban, kedves tárgyaikkal együtt kerülnek az állatok. Egészen egyedi síremlékeket is lehet találni a Nárai felé fekvő temetőben. Rétfalvi Imre elmondta, hogy a náluk eltemetett négylábúak 60 százaléka kutya, a fennmaradó 40 százalék nagy része macska.

Az ennél kisebb állatokat ritkán helyezik náluk örök nyugalomra, bár több nyúl és egy leguán is el van temetve a sírkertben. lg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!