Történelem

2018.07.15. 14:00

Aki száz gyémántkőért váltotta meg a labancnak útját álló birtokot

A XX. században Csepreg „külterületi lakott helyeként” létező Tormáspuszta 1993-ban Tormásliget néven ön­álló községgé alakulva lett Vas megye legfiatalabb települése.

Feiszt György

1883-ban építtették a ma is látható emeletes, eklektikus stílusú kastélyt Fotó: Unger Tamás

A terület a középkorban Sárvár várához tartozott. A Csepregből Kapuvárra vezető fontos közlekedési út mellett fekvő Tormáspuszta birtokközpontot Nádasdy Tamás nádor a XVI. században alakíttatta ki. A XVII. század végén I. Lipót császár elkobozta a Wesselényi-féle összeesküvésben aktív szerepet játszó főurak vagyonát. Az 1671-ben Bécsújhelyen lefejezett Nádasdy Ferenc országbíró birtokai, köztük Tormáspuszta is, akkor kerültek a Draskovich család tulajdonába. A Rábaközbe vezető stratégiai jelentőségű hadiút a Rákóczi-szabadságharc idején is fontosnak bizonyult. 1708 januárjában a Dunántúl visszafoglalását irányító Esterházy Antal kuruc tábornok utasítására a Palásti Ferenc és Telekesi Török István ezredesek által vezetett kuruc csapatok az útvonal mentén fekvő Tömördöt, Tormást és Berényt elfoglalva állták útját a labancok előretörésének.

1883-ban építtették a ma is látható emeletes, eklektikus stílusú kastélyt Fotó: Unger Tamás

1731-ben, a Draskovich testvérek birtokmegosztásakor a kereske­delmi szempontból jelentős helyen fekvő Csepreget és Tormást Draskovich Rozália, ahogy levelében írta, „báty­jának, Lipót grófnak száz gyémántkövet átadva” váltotta magához. A birtokot 1755-ben Jankovich Antal gróf vásárolta meg. Az 1813-ban kelt birtokösszeírás Tormáspusztát „veszélyes majorként” említette, amelynek közelében „sokszor útonállók veszélyeztetik a kereskedők élet- és vagyonbiztonságát”. Tormást Jankovich Mária 1851-ben Bauer Ferenc földbirtokosnak adta el, aki 1883-ban felépíttette a ma is látható emeletes, eklektikus stílusú kastélyt. A mezőgazdasági akadémiát végzett Bauer Ottó birtokán mintagazdaságot hozott létre. Az elsők között hajtotta végre szántóföldjeinek alagcsövezését, s a terméseredmények növelésére műtrágyázással is kísérletezett. Híres volt az uradalom állattenyésztő tevékenysége, szarvasmarha-, mangalica- és juhtenyésztése is. Az uradalom megközelítését és az ott termelt áruk értékesítését jelentősen segítette, hogy a földbirtokos lobbi­tevékenységének köszönhetően az 1865-ben megnyitott Sopron–Nagykanizsa-vasút­vonalon Tormáspuszta néven megállóhely létesült. Az 1945-ben államosított kastélyban napjainkban polgármesteri hivatal, fiókposta és könyvtár működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!