Vaol utazó

2018.07.07. 18:00

Könnyen eljuthatunk Szombathelyről a csodás Pozsonyba

Az ember talán végig sem gondolja, hogy milyen egyszerű eljutni egy-egy szomszédos országba tömegközlekedéssel.

Gulyás Regina Olimpia

Csodás Pozsony Fotó: Pixabay.com

Utazás

A vasutat vettük gorcső alá, hogy izgalmas kirándulási helyszínt találjunk olvasóinknak. Igazán könnyen juthatunk el Pozsonyba. Akár egy hosszú hétvégét is tölthetünk ott. Két átszállással 3-4 óra alatt oda is érünk, viszonylag sok időpont közül választhatunk, ami az indulást illeti. Az este háromnegyed hétkor induló vonattal már negyed tizenegyre Szombathelyen lehetünk, így akár egynapos kirándulással is számolhatunk.

Bratislava Petržalka vasútállomás Fotó: Google Maps

Amennyiben a vasutat választjuk, a Bratislava Petržalka állomáson szállunk majd le. Itt, Pozsonyligetfaluban könnyen találunk majd magunknak reggelit, ugyanis az állomással szemben egy szupermarket található. Az épület előtt várakozó taxikkal pedig könnyedén a városközpontba kerülhetünk.

Szállás

Csodás Pozsony Fotó: Pixabay.com

A városközpontban és/vagy környékén már 15-25.000 forintért találhatunk szállás két főnek két éjszakára. Érdemes körülnézni a szállások között. Számos lehetőséget kínálnak a gyűjtőportálok.

Programok, látványosságok

Ha gyerekkel érkezünk, a legjobb, ha kihagyjuk a kétnapos városnézést és a Dino Park, valamint a Bratislava Zoo (állatkert) felé vesszük az irányt. Szinte élethű dínók varázsolják majd el a legkisebbeket. A felnőttek 4,5 a gyermekek 3 euróért válthatják meg belépőjüket.

A felnőttek számára érdemes lehet egy kiadós városnéző sétát tartani. A Szent Márton dóm meglátogatása kihagyhatatlan. Történelmi adalék gyanánt annyit megemlítenénk evvel kapcsolatban, hogy 8 magyar királynét és 11 királyt koronáztak itt. Itt nyugszik ( a föld alatti sírkamrában) Pázmány Péter is.

Több stílus elemei köszönnek vissza a dómon Fotó: Google Maps

Pozsonyi vár

Fotó: Pixabay

A vár története a 900-as évekig nyúlik vissza, hiszen a mostani helyén már ekkor áll hasonló építmény. I. Bretislav cseh fejedelem elfoglalta a magyaroktól, erről kapta a város a nevét. Érdekesség, hogy itt jegyezték el a magyar király, IV. Béla lányát, Kingát, valamint itt tartotta Zsigmond az első pozsonyi országgyűlés is 1401-ben. A mohácsi csata után országunk koronáját is itt őrizték.

Főtér

Pezsgő élet, csodás épületek várnak minket a város központjában. Karácsonykor és húsvét ünnepén híres vásáeokat rendeznek itt. Középen a Roland-szökőkutat csodálhatjuk meg, s szintén a téren található a az ikonikus városháza is. Itt érdemes meglátogatni a múzeumot is, ahol Pozsony történetét tekinthetjük meg.

Dévény vára

Érdemes megtekinteni a XIII. században (legrégebbi részei ekkoriak) épült várat is, ha Pozsonyban járunk. Bár nem a városközpont látnivalója, A Duna parjával együtt lenyűgöző látvány.

Fotó: Pixabay

 

Szórakozás, gasztronómia

Pozsony bobpályája csak a nyári időszakban tart nyitva. 10 és 18 óra között látogathatunk ide. Libegőzésre is van lehetőség a városban. Emellett kipróbálhatjuk az Új-híd tetején található forgó éttermet is akár, biztosan egyedi élményben lesz részünk. Ha már a gasztronómia van terítéken, kóstolja meg a treskát/ treszkát. Igazi különlegesség ez a majonézes halkrém. Egy pohár Kofolával leöblíthetjük. Ez az ital gyümölcsöket, karamellt és gyógynövénykivonatokat is tartalmaz. Színe miatt könnyen összetéveszthető a kólával. A Wikipédia szerint ezekben az ízekben kapható: natúr kóla, citromos, meggyes, vaníliás kókuszos (limitált), gyógynövényes (csak 1,5 l kivitelben), marcipános (ünnepi limitált), szilvás fahéjas , barackos, csokoládés (ünnepi limitált), dinnyés málnásananász grépfrút.Bulizásra is számos lehetőséget kínál Pozsony. Az óvárosban és a park környékén is találunk night klubokat, diszkókat, kocsmákat.

A vaol.hu utazós sorozatának első részében Észak-Horvátországba látogattunk el. Csodás tájak, vicces nevű tó, isteni fagyi. ITT olvashat róla.

Írd meg nekünk, te merre jártál idén nyáron, illetve milyen kirándulási helyszínről olvasnál szívesen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában