NYARALÁS MÁSHOGY

2018.06.12. 13:35

Kirándulás a szomszédba: Észak-Horvátország csodás tájain

Most, hogy elérkezett a nyár, mindenki kirándulni és nyaralni indul.

Gulyás Regina Olimpia

Gyakran láthatunk otthon, az út mentén sütögető családokat tavasztól őszig. Egész malac, pizza, grillzöldség, kukoricakenyér is sülhet éppen Fotó: Gulyás Regina Olimpia/vaol.hu

Legtöbben népszerű helyeket választanak, biztosra mennek. Egy különleges nyaralásért azonban nem kell a Kanári-szigetekre látogatni, sőt, még Dubrovnikig, de Crikvenicáig sem kell elmennünk. Érdemes a szomszédba látogatni, s megcsodálni Horvátország kevésbé ismert északi részét. Most Kapronca-Körös megyét vesszük gorcső alá.

Megközelítés

Átérve a határon, Gólánál Fotó: Gulyás Regina Olimpia/ vaol.hu

A legtöbben a letenyei határátkelőhelyet választják, ám a forgalom miatt érdemesebb lehet Berzence felé közelíteni. Összevont horvát-magyar határ van a magyar oldalon. Nem kell sokat várni, pillanatok alatt ellenőrzik személyi igazolványainkat. Nem kell megijedni, hogy nem értünk majd valamit, hiszen mindkét nemzet egyenruhásai egyidejűleg tartózkodnak a ki-és beléptető oldalakon egyaránt.

A határ mellett szorosan vezet az út Fotó: Google Maps

Góla településnél érdemes a 210-es úton Zsdála felé venni az irányt. Útközben egész sokáig követi a határ vonalát az út, egy lépésre van csupán Magyarország. Az erdős területek lenyűgözőek, csupán néhol találkozunk 1-1 házzal vagy gazdasággal. A pezsgő határmenti életre már csak néhány kihalt diszkó és étterem emlékeztet. Ezt a magyar oldalon is láthatjuk, nem sokkal a határátkelő előtt. 5-10 kilométerenként finoman kidolgozott Mária-szobrokkal is találkozhatunk, ugyanis a horvátok nagyon vallásos nép, szinte kizárólag katolikusok élnek erre.

Zsdála szinte Magyarország

Zsdála környékén meglehetősen sokan élnek mezőgazdaságból

Zsdála településnek szinte csak a szélét érintjük, ha Novácska felé vesszük az irányt, ám ennél a településnél is érdemes lehet megpihenni, s magyarul beszélni, mert előfordulhat, hogy valaki válaszol majd nekünk. Olyan közel van Somogyudvarhely településhez a falu, hogy a legenda szerint korábban együvé tartoztak, csupán egy kisebb áradás miatt költöztek fel az udvarhelyiek a dombra. Nagyszüleink idejében még szokás volt összejárnia a két falu népének, sokan beszéltek magyarul a vidéken.

A Dráva Répásnál Fotó: Google Maps

A környéken nagyon sokat élnek mezőgazdaságból, így számos kukoricafölddel, traktorokkal is találkozhatunk, amíg elérünk következő megállónkig, mely Répás. Igazán különleges látványt nyújt a Dráva. Hatalmas, egy kicsit ijesztő is.

Ottjártunkkor, június elején jelentősen meg volt emelkedve a vízszint

Kellemes csobbanás egy csengő tóban

Miután a Rábát elhagytuk, az első nagyobb elágazónál jobbra fordulva érkezhetünk meg a Kapronca környékiek kedves fürdőhelyére, a Čingi-Lingi tóhoz. Nagy vendéglátóhelyek, kitelepített vizisport lehetőségek nincsenek, fagyi-árussal viszont találkozhatunk. Azoknak ajánljuk, akik nyugodt, természetközeli fürdőélményre vágynak. A hely érdekessége, hogy a hozzá tartozó falunak összesen 4 lakója volt a 2001-es népszámláláson. Amennyiben egy kicsit nyözgőbb környékre és némi frissítőre vágynánk fürdőzés közben, akkor a közeli Soderica- tavat érdemes választani. Bányatóval állunk szemben, így a mély területeket kizárólag úszók válasszák.

Molve, a csodatevő szobor lakhelye

Molve felé Fotó: Gulyás Regina Olimpia / vaol.hu

Tovább haladva Molvére érünk. A település története egészen a 13. századik nyúlik vissza, a templomában található csodatevő Mária-szobor kápolnája pedig már 1470 körül állt. Ezt később a törökök lerombolták. A szobor nem csak a közellakók, de a muraköziek, s más országokból érkezők zarándokhelyévé vált az 1806-os nagy pestisjárvány után. Az ezerötszázfős településen több kápolna is található.

Szintén nevezetesség a templom előtt felállított óriás díszes tojás. Egy hasonlót ajándékoztak Csurgó településnek is. Fotó: GRO

A mai Nagyboldogasszony plébániatemplomot 1853 és 1863 között építették fel Franjo Klein, a horvát romantikus építészet egyik legjelentősebb képviselőjének tervei szerint. A templom a 19. századi horvát templomépítészet egyik kiemelkedő alkotása. Sajnos a templom építése után a középkori kápolnát lebontották, a helyére épült a mai is álló kápolna ahol a szobrot őrzik és csak a Nagyboldogasszony napi zarándoklatok alkalmával viszik át a plébániatemplomba. /Wikipédia/

 

 

Együnk egy jót! Olyan horvátosan

Magyaros fogásokat régen és ma is tanulnak a határközeli településen lakók. Biserka Spoljaric nagymamájától tanulta a rántotthús készítését, magyar barátnőjétől pedig a tejfölös csirke receptjét. Fotó: Gulyás Regina Olimpia/ vaol.hu

A nap zárásaként érdemes igazi horvát lakomát csapni. Korábban közvetlen a berzencei-gólai határ mellett ehettünk tipikusan az országra jellemző grillfogások, ám ezekért manapság már beljebb kell merészkednünk. A Soderica partján remek sültet, Botovóban pedig kiváló pizzát ehetünk. A horvátok híresek vendégszeretetükről, így lehet, hogy még egy kupica rakiját, avagy pálinkát is kapunk majd ajándékba. A kukoricakenyeret, malacpecsenyét, valamint a tintahalat hiba lenne kihagyni. Kísérőnek egy pohár zöldcitromos sört vagy juice-t ajánlunk.

Gyakran láthatunk otthon, az út mentén sütögető családokat tavasztól őszig. Egész malac, pizza, grillzöldség, kukoricakenyér is sülhet éppen Fotó: Gulyás Regina Olimpia/vaol.hu

Messzeföldön híres a dörnyei makedón fagyizó. Az árak korábban valamivel drágábbak voltak, mint nálunk, Magyarországon, ám most már azonos áron kaphatunk hűsítőt, mint Keszthelyen, Zalaegerszegen vagy akár Szombathelyen. A gombócok hatalmasak, a fagyi pedig valódi gyümölcsből készül. A tulajdonos családja helyben főzi azt.

A tengertől csak három óra választ el bennünket Fotó: Gulyás Regina Olimpia/ vaol.hu

Akár egy külön napot érdemes a környék nagyobb településeire Virjére, valamint a megyeszékhelyre Kaproncára szánni. Amennyiben mégis meggondoljuk magunkat, és inkább a tengert választanánk, három óra alatt odaérhetünk Crikvenica, Fiume és Opatija környékére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!