Mesélő házak

2018.08.18. 08:00

A Jókai-hős Gesztonyból

Gasztony helység első írásos említését 1269-ből ismerjük. A 13. században a Gosztonyi család volt a falu földesura.

FEISZT GYÖRGY

A Pázmándy lány esküvőjén szőnyeget terítettek itt a násznép lába alá

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

1625-ben a Boros család kapott itt királyi földeket, majd a Hertelendyek és a Zichyek is birtokosok voltak a községben. A ma álló kastély a rákosi Boros család középkori kúriájának alapjaira épült, pincéjében a helyi hagyomány szerint sörház működött. A Zichy család birtokát megvásároló Pázmándy Dénes országgyűlési képviselő, európai műveltségű, hat nyelvet beszélő diplomata volt, akit gyakran illettek „az utolsó Jókai-regényhős” jelzővel. 1848-ban azon a napon született, amelyen édesapját a népképviseleti országgyűlés elnökének választották. Pázmándy érettségije után Poroszországba szökött, és részt vett a Klapka-légió megszervezésében. Ennek föloszlatása után Párizsba ment, ahol ifjabb Dumas és a szuezi csatorna építője, Ferdinand Lesseps baráti körébe került.

A Pázmándy lány esküvőjén szőnyeget terítettek itt a násznép lába alá
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A Tisza-kormány nagykövete lehetett volna, de inkább hazajött, és függetlenségi programmal parlamenti képviselővé választották. Hat éven át volt a körmendi kerület képviselője. A gasztonyi kastélyt 1885-ben vette birtokba. Az Interparlamentáris Unió tagjaként tevékeny szerepe volt abban, hogy a szervezet európai közgyűlését a Millennium évében Budapesten tartották. Az I. világháború után a szegedi kormányt ő képviselte Párizsban. Mikszáth egyik politikai karcolatában írta, hogy Pázmándy „kötekedő természetével sok politikai ellenséget szerző személyiség volt”. Ha a faluban Széll Kálmánnal véletlenül összetalálkoztak, állítólag köszönés nélkül mentek el egymás mellett. Felesége és leánya nagyvilági, költekező életmódot folytattak. Amikor Mária férjhez ment, a násznép kastélytól a templomig szőnyegeken vonult végig. Pázmándy a gasztonyi kastélyban lapokat szerkesztett. A Függetlenségi Párt tagjaként, nacionalista alapon állt szemben a Hármas Szövetséggel és a Gazette de Hongrie hasábjain Coffrefort álnéven ő írta a franciabarát publicisztikákat. A takarékosságot nem ismerő életmód a család anyagi romlásához vezetett, a kétszáz holdas gasztonyi birtok 1904-ben dobra került. Az 1945 után államosított kastélyban napjainkban polgármesteri hivatal működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában