segítenek, ahonnan más menekülne

2018.08.15. 14:00

Elit alakulat: sokat látott tűzoltók különleges egysége a KMSZ

Működik egy elit alakulat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezetén belül, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat (KMSZ). Az ő munkájukkal ismerkedtünk.

Merklin Tímea

Németh János, Zelenyánszky Zsolt és Szabó András, az elit alakulat tagjai

Fotó: Unger Tamás / VN

Látogatásunk reggelén Szabó András tűzoltó alezredes adja át a szolgálatot. A belépők: Zelenyánszky Zsolt tűzoltó őrnagy és Németh János tűzoltó alezredes. Nagy tapasztalattal rendelkező, magasan kvalifi kált tűzoltók, azért válogatták be őket ebbe a csapatba. Olyan káreseményekhez vonulnak, amelyeknél extra tudásra, magasabb szintű koordinációra van szükség.

Zelenyánszky Zsolt tűzoltó őrnagy
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A KMSZ bonyolult, összetett és nagy kiterjedésű káresemények folyamán Vas megye területén támogatja, ha kell, irányítja a hivatásos és önkéntes tűzoltók munkáját. Profi , komoly elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező, tűzoltás vezetésére jogosult tűzoltótisztekből álló csoport. A napjuk ugyanúgy szolgálatváltással és pontosítással kezdődik, mint a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltóké. Az egységnek külön autója van, speciális felszereléssel. Szolgálatváltáskor ellenőrzik a megkülönböztető jelzések működését, az eszközök meglétét és működőképességét. Megnézhetjük a légzőkészüléket, a mentőálarcot, a viharkároknál használatos motoros láncfűrészt, a hőkamerát, a gáz érzékelőket, a tűzvizsgálati eszközöket. A KMSZ kettes riasztási fokozattól vonul. (Az esetek súlyosságától és méretétől függően öt riasztási kategóriát különböztetnek meg.) A káresemények irányítási feladatai mellett szükség szerint elvégzik a tűzvizsgálatot, vagyis a rendőri nyomozáshoz hasonlóan kiderítik a tűz keletkezésének idejét, helyét és okát. Ott voltak például a nemrég Bobán leégett családi háznál, ahol a melléképület és az udvaron felhalmozott gumihegyek is lángra kaptak. Az négyes fokozatú tűzeset volt.

Az esetek, amelyeket sokáig nem tudott kiverni a fejéből

Zelenyánszky Zsolt tűzoltó őrnagyot kérdezzük azokról az esetekről, amelyeket sokáig nem tudott kiverni a fejéből. A Vát és Sárvár között történt nagy karambolt idézi fel, ahol több autó ütközött össze. Négyen meghaltak, két kocsi karosszériájából úgy kellett speciális eszközökkel kivágni az embereket. Lassítani szokott azon a helyen az autójával, ha arra jár. Az Egyházasrádócnál történt baleset emléke is sokáig megmaradt. Három kamion ütközött. Az egyik sofőrje elaludt, áttért a szemközti sávba, leborotválta egy másik kamion oldalát, aztán frontálisan ütközött egy harmadikkal, amely csokoládét szállított. Olyan mennyiségű zsiradék volt a szállítmányban, hogy még az aszfaltba is beleégett. A kihallgatásokról szólva mesél például arról, amikor gyerekek felgyújtottak egy szénakazlat, aztán elfutottak, de látták őket, így hamar előkerültek. A szüleik jelenlétében hallgatták ki a kiskorúakat még azon az éjszakán, előbb a rendőrség, aztán a KMSZ. A gyerekek pontosan elmondták, hogy mi történt, a kazlat takaró ponyva zsinórját akarták elégetni, de begyulladt a széna, hamar lobbant az egész kazal.

Szabó András és Németh János ellenőrzik az eszközök működését
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A KMSZ tagjai egy-egy tűzeset vizsgálata során rengeteg fotót és részletes feljegyzéseket készítenek. Utána következik a tanúk, ügyfelek megkérdezése: a káresetet bejelentőt és a ház vagy a kocsi tulajdonosát is meghallgatják. Ha közterületen történt az eset, kamerafelvételeket kérnek a rendőrségtől. Mintát vesznek az égésnyomokból, azokat egy budapesti laborba küldik. Így kideríthető például égésfokozó anyag (benzin, gázolaj, hígító) jelenléte, ami a szándékosság egyértelmű bizonyítéka. Történt már, hogy úgy látszott, mintha műszaki hiba miatt gyulladt volna ki egy autó, de a vett mintában benzinmaradvány volt, ez bizonyította, hogy valaki égésgyorsítót használt, hiszen a felgyújtott jármű dízel meghajtású volt.

Németh János, Zelenyánszky Zsolt és Szabó András, az elit alakulat tagjai
Fotó: Unger Tamás / VN

Csak egymás között beszélik meg

Németh János tűzoltó alezredessel a halállal járó esetekről beszélgetünk. Azt mondja, a nehéz helyzeteket csak egymás között beszélik meg, nem viszik haza a gondjaikat. Nem műveleti szolgálatos feladat, csak „egyszerű tűzoltóként” kell helytállni, például amikor bezárt holttestet találnak, vagy ami még rosszabb: kútból vagy vízből kell kiemelni a több napja megfulladt embert. Műveleti szolgálatosként volt szomorú esetük megégett emberrel, aki még élt, de olyan súlyos sérülései voltak, hogy alig tudták megfogni a mentés során. Még át tudták adni a mentőknek, de pár nap múlva meghalt a kórházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában