más a hőérzetük

2018.08.09. 11:30

Igyanak eleget: figyeljünk az idősekre is a hőségben!

Az idős embereknek más a hőérzetük, ezért az öltözködésükre nagyon kell figyelni a hőségben, és arra is, hogy igyanak ők is elegendő vizet, teát.

VN

Varga Lászlóné Sári néni és Szabó Lászlóné Etelka néni a kedvünkért koccintott a hűsítő vízzel a Túróczy-ház árnyékos erkélyén

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Iszunk mi eleget – mondta ‎ Sári néni és Etelka néni a Túróczy-ház erkélyén. Kora délutáni sziesztájukat szakították meg a kedvünkért, hogy kiüljenek a még árnyékos erkélyre.

Varga Lászlóné Sári néni és Szabó Lászlóné Etelka néni a kedvünkért koccintott a hűsítő vízzel a Túróczy-ház árnyékos erkélyén
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Óránként adunk ilyenkor teát, limonádét az időseknek – kezdte Nagy Judit, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ főnővére. A Túróczy-házban az ebédhez vizet kapnak az idősek, és elmondta azt is, hogy viszonylag hideg az innivaló, bár nem szeretik a túlságosan lehűtött italt. Jellemző, hogy az időseknek más a hőérzetük, fázósabbak, ezért oda kell fi gyelni az öltözködésükre – ezt is kiemelte Nagy Judit. Van, aki ilyenkor is felvenné a mellényt, akár harisnyát – erről le kell beszélni őket, hiszen szellősen, lehetőség szerint természetes anyagú ruhákba kell, érdemes ilyenkor öltözni. A mozgás persze elengedhetetlen, de minimalizálni kell a kánikulában. – A reggeli után mennek ki egy kicsit sétálni, meg este, vacsora után – mondta el a Túróczy-ház napirendjéről. Itt lehúzott redőnyökkel védekeznek a forró, direkt napsütés ellen, és amennyit tudnak, szellőztetnek, természetesen elsősorban a hűvösebb órákban engedik be a friss levegőt. Kiülhetnek az idősek az árnyékba a teraszra, az erkélyre: volt, aki tegnap kora délután is ott időzött. Akik pedig a szobákban pihennek, ventilátorokkal hűthetik a helyiséget, de legalábbis forgathatják a levegőt, ezt itt, a Túróczy-házban ők maguk döntik el – mutatta a főnővér. Az idősek érzékenyek a huzatra, aki idős hozzátartozójának, ismerősének segít a hőségben, az erre is figyeljen oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában