Tizedik alkalom

2018.09.29. 08:20

Jubilál a Japán nap

Tizedik alkalommal rendezi meg a Japán napot a Magyar-Japán Baráti Társaság, a helyszín ezúttal az Agora Művelődési és Sportház.

Nemes Judit

Különleges nap a mai a távolkeleti kultúra iránt érdeklődők számára: nemcsak azért, mert Japán napot tartanak a Sportházban, hanem azért is, mert az idei a tizedik alkalom a rendezvény fennállása óta. A programok 13 órától kezdőd majd, mi azonban már kint voltunk a helyszínen, ahol az utolsó simításokat végzik a látogatók fogadása előtt: helyükre kerülnek az asztalok, székek, díszek. Izgalmas napnak nézünk elébe: 13.15-től Uraszenke teaművészeti bemutatóra invitálja majd a betérőket a Magyarországi Japán Tea Egyesület. Az ünnepélyes megnyitó 13.45-kor kezdődik, köszöntőt mond HE. Ms. Kuni Sato Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Találkoztunk gyönyörű kimonókat viselő hölgyekkel, akiknek öltözetét divatbemutatón is megcsodálhatjuk majd. Ha már kimono, a tradicionális viselet hangsúlyos darabja az obi – az öltözet megkötésére és díszítésére használt széles öv – ennek különleges megkötési módját mutatja majd be Yamashita Hiromi. A kimono stylistot sikerült elcsípnünk és váltottunk vele pár szót a 14.20-kor kezdődő bemutatóról. Megtudtuk, hogy az öv megkötése szimbolikus jelentéssel bír: más módon viselik az obit a férjezett hölgyek és a hajadonok. Hossza a látszattal ellentétben több méternyi. A mai napig hordják a japán hölgyek a kimonót, utcai viseletre, sőt, munkában is – minderről beszél majd bemutatóján Yamashita Hiromi, akit természetesen lehet kérdezni is a témában.

A programok hét teremben zajlanak majd a Sportházban: a színpadon, az előadóteremben, a vetítőteremben, a galériában, a nagyteremben, az előtérben és a különteremben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában