A kutyusok is tanulnak

2018.09.03. 14:00

Marci, George és Töpörtyű hamarosan iskolába megy

Két kicsi eb boldog gazdájaként természetesen én is úgy gondolom – mint minden elfogult kutyás –, hogy az én kis kedvenceim nemcsak a legszebbek, de nagy valószínűséggel a legokosabbak is.

Lakosi Gabriella

George, Töpörtyű és Marci – teljes várakozásban Fotó: LG

Ennek ellenére a két kis cavalierrel és legjobb barátjukkal, Marcival (a legszebb uszkár­fiúval) úgy döntöttünk, hogy ők sem maradhatnak ki az iskolakezdésből. Mert ha szeptember, akkor bizony új tanév és új tanszerek.

George, Töpörtyű és Marci – teljes várakozásban Fotó: LG/Vas Népe

A cavalier king charles spánielek, az egyéves George és a hét hónapos Töpörtyű közös iskolába járnak majd, míg Marci egy másik helyen szerez tapasztalatokat. És hogy miért döntöttünk úgy: belevágunk ebbe a kalandba – úgy, hogy egyik kutyussal sem volt komoly probléma, és még némi kutyás tapasztalatunk is van?

A kis caviknál a fő szempont az volt, hogy önfegyelmet tanuljanak, és hogy akkor is szót fogadjanak, ha sok a zavaró tényező körülöttünk. Például hogy több kutya közül is vissza tudjam őket hívni, ha szükséges. Bevallom, a kíváncsiság is vezérel. Vajon fogunk tudni újat tanulni?

Marci gazdijának fő szempontja az volt, hogy egy kellemes közös programon ve­hessen részt a kutyussal, lefoglalja őt. Az is fontos, hogy ezek után a kis uszkár jobban viselkedjen majd társaságban, például türelmesebben várjon az utcán, ha a gazdi mondjuk megáll beszélgetni egy ismerőssel. Marci már részt is vett az első óráján, ahol bizony azonnal leckét kapott fegyelemből. A sok kutyus ugyanis mind a pórázon maradt, nem mehettek játszani egymással. Ehelyett nyugodtan kellett várniuk, míg a résztvevők közösen megbeszélték, mit várnak a tanfolyamtól, és milyen feladatokat kell majd teljesíteniük. A kis uszkárfiú ügyesen vette az akadályt, csak a végére lett nyűgös.

Töpörtyű és George is hamarosan kezdi a tanfolyamot, egy másik iskolában. Nálunk a választásnál az is szempont volt, hogy a korkülönbség ellenére közös csoportban lehessenek a kutyák. Ha pedig úgy adódik, valószínűleg még a magánórát is kipróbálhatják. Felszerelésekből nem kell sok, a legtöbb esetben elég egy nyak­örv, egy póráz és esetleg egy jutalomfalat-tartó. Az iskolakezdéssel együtt tehát nálunk is megkezdődik a tanév, izgatottan várjuk az órákat. A feladatokról, a sikerekről, a kudarcokról és az eredményekről pedig rendszeresen beszámol majd Marci, George és Töpörtyű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!