Borkirálynő

2018.10.07. 15:30

Gyermekkori vágya teljesült: királynő lett Kutrovits Andrea

A kedvenc filmje a Titanic, könyve az Elfújta a szél, nem veti meg a négysajtos pizzát és a balatonboglári muskotályt. Számára nem kérdés: a felhők fölött mindig kék az ég. Számunkra pedig az, hogy az idei kőszegi borkirálynő, a 28 éves csepregi Kutrovits Andrea romantikus alkat. Ő sem cáfolja.

Tóth Kata

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

– Nagyon jó királynőnek lenni. Kiskorom óta erre vágyom, farsangkor királylány jelmezbe bújtam, tinédzserként is erről ábrándoztam, amikor a szomszéd falvak horvát báljaira jártam. Az oviban is gyakran felveszem ezt a szerepet, óvónő lettem ugyanis, és a kislányok imádnak szép ruhákba öltözni, és öltöztetni. Ahhoz foghatót viszont még sosem éreztem, mint a szüret előestéjén, amikor kimondták, hogy én lettem az idei borkirálynő – meséli.

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Andrea tavaly novemberben döntött úgy, hogy megméretteti magát. Csepregen az újbor-bemutatón találkozott Stefanich Petrával, aki a címet akkor birtokolta. Hozzáértően beszél a borokról, és a leendő királynő megkérdezte tőle, mi a jelentkezés menete. Szeptembertől készült szorgalmasan. Az édesanyja szőlész-borász tanfolyamot végzett, annak a tananyagát kezdte tanulmányozni. Bekéredzkedett borbarát hölgyekhez, gazdákhoz, hogy szakszerűen tudja kifejezni magát, felismerje és jellemezni tudja a borokat. A családja évek óta művel szőlőt, készít bort, a zöldmunkából már Andrea is kivette a részét.

Ott volt a csepregi boros eseményeken résztvevőként, majd kínálóként például a nyitott pincék napján. A kőszegi vetélkedőn változatos gyakorlati és elméleti próbatételek elé állították őket: szőlőlevelet kellett tűre fűzni, volt borfelismerés, bortotó, lopózás, vaktérképen mutatták meg a borvidékeket és azok zászlós borait. Az eredményhirdetésen végül őt nevezték meg győztesnek – azóta egyfolytában mosolyog. Élmény volt a bordó vándorruhát és a koronát viselni, mondja, másnap már abban ment a felvonulás élén. És büszke, hogy a címet viselheti. Ígéretet tett, hogy igazságosan uralkodik majd, és a kőszegi bor hírnevét öregbíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában